Kosačov: Posle Putinovog predloga o START 3, odgovor i odgovornost na Vašingtonu

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o produžetku Sporazuma START 3 na godinu dana bez ikakvih preduslova – pravno je besprekoran i politički odgovoran, kaže ruski senator Konstantin Kosačov. Sada su, dodaje, odgovor i odgovornost isključivo na Vašingtonu.

Predlog predsednika Rusije Amerikancima da se produži START 3 na godinu dana je besprekoran sa pravne tačke gledišta i politički je odgovoran. Ako svaka od strana pokreće pitanje produžetka sporazuma onda treba zajednički da ga razmotre. Sada su Amerikanci dužni da odgovore“, napisao je on na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, važnija je politička strana predloga.

„Rusija je pokazala potpuno razumevanje svoje globalne odgovornosti za sudbinu Sporazuma, kao i za posledice njegovog neprodužavanja po međunarodnu stabilnost i bezbednost. Pošto nema drugih alternativa (nisu nam ih ostavili) spasavamo Sporazum u sadašnjem obliku, ni više, ali ni manje. Takvu odgovornost treba da pokažu i Amerikanci“, istakao je Kosačov.

Rusija, kako kaže, apsolutno nije dužna da produžava Sporazum po američkim uslovima – to će narušiti iskonski i teškom mukom stečeni balans strateških nuklearnih snaga.

„Takođe, Rusija nije dužna da uvlači Kinu u taj Sporazum. Na osnovu čega?“, kaže Kosačov.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Maršal Bilingsli izjavio je nedavno u intervjuu za „Komersant“ da, ukoliko Vašington i Moskva ne pripreme predsednički memorandum o naoružanju do februara, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja neće biti produžen.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cena pitanja“ će porasti.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala