Koliko Ukrajinu košta raskidanje veza sa Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon državnog prevrata 2014. godine Ukrajina godišnje gubi 30 milijardi dolara, rekao je bivši ministar ekonomije te zemlje Viktor Suslov, prenosi televizija „Njuz van“.
„U čemu je napravljena greška 2014. godine? U tome što ekonomske posledice toga nisu bile procenjene. Krenuo je prekid veza i gubitak tržišta na istoku“, rekao je bivši ministar.

Suslov je pojasnio da je promena geopolitičkog kursa zemlje obezvredila naučni i industrijski potencijal Ukrajine, a njeni visokotehnološki proizvodi su izgubili tržište.

Bivši ministar je rekao da se godišnji BDP Ukrajine smanjio za 30 milijardi dolara u poređenju sa 2013. godinom.

„To su gubici koje ne možemo nadoknaditi, a nadoknađujemo ih povećanjem dugova. Nema perspektive, u toku je degradacija zemlje“, zaključio je Suslov.

Nakon smene vlasti u Ukrajini 2014. godine nakon masovnih protesta novo rukovodstvo zemlje je počelo da revidira bilateralne sporazume sa Rusijom i da ih raskida. U skladu sa odlukom ukrajinskog kabineta ministara, program ekonomske saradnje sa Rusijom je prekinut. Ipak, Rusija je i dalje druga država na listi najvećih trgovinskih partnera Ukrajine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala