Filipu Đuriću Gran pri „Naisa” u Nišu

© Foto : FCS promoFilip Đurić u filmu „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića
Filip Đurić u filmu „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gran pri „Naisa” 55. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” u Nišu osvojio je Filip Đurić za glavnu ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića.

Nagrada „Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković, za ulogu u istom filmu, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu „Car Konstantin” otišla u ruke Vladimira Gvojića za glavnu rolu u krimi drami „Jedan sasvim normalan dečko A. S.(25)” rediteljke Milene Grujić.

Gvojić je, kako je preneo Tanjug, tek drugi glumac u istoriji niškog festivala koji nije završio glumačku akademiju, a poneo je ovo priznanje. Prvi je bio Pavle Vuisić. 

Odluku je doneo festivalski žiri u sastavu - Tijana Pečenčić (predsednica), Feđa Stojanović i Jelena Mila.

Žiri je Povelju za izuzetnu žensku ulogu dodelio glumici Anji Pavićević koja u biografskoj sagi „Ime naroda” Darka Bajića tumači Milicu Tomić, a Povelju za mušku ulogu osvojio je Vojin Ćetković za ostvarenje „Grudi” Marije Perović.

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Nina Janković za dva filma - „Realna priča” Gordana Kičića i „Vojna akademija 5” Dejana Zečevića.

Isto priznanje za epizodnu mušku ulogu dobio je Andrija Kuzmanović za ulogu Jaše Tomića u filmu „Ime naroda”.

Žiri je procenio da je najbolju debitansku ulogu ostvarila Mira Janjetović, u melodrami „Asimetrija” rediteljke Maše Nešković.

Plaketa za najboljeg stranog glumca dodeljena je hrvatskom glumcu Goranu Bogdanu za dramu „Otac” Srdana Golubovića.

Nagrada „Pavle Vuisić” uručena je Vojislavu Brajoviću.

Glavne nagrade ove godine poneli su mladi glumci, gotovo debitanti na velikom ekranu, koji su ostavili za sobom znatno iskusnije kolege.

Filmski susreti zbog pandemije nisu održani u avgustu i prvi put su organizovani u bioskopu „Sinepleks”, umesto na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, dok su nagrade uručene u holu Gradske kuće.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je trajao od 10. do 15. oktobra, prikazano je 12 filmova, od kojih deset u zvaničnoj konkurenciji: „Ime naroda” , „Sin" Ines Tanović, „Otac”, „Ekipa” Marka Sopića, „Grudi”, „Asimetrija”, „Realna priča”, „Moj jutarnji smeh”, „Vojna akademija 5” i „A. S. (25)”.

Nakon ceremonije uručenja nagrada sinoć su prikazani filmovi van konkurencije - poslednje ostvarenje nedavno preminulog Gorana Paskaljevića “Uprkos magli” i dokumentarni film “Broj 1” Vladimira Ristića.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala