Dr Gligić o virusu: Prognoze takve da ne smem da ih izgovorim

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korona pod mikroskopom
Virus korona pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da bismo upoznali korona virus sa svih strana biće potrebno nekoliko godina, ali izvesno je da ga nećemo iskoreniti, rekla je dr Ana Gligić. Prema njenim rečima, prognoze su od početka bile loše, ali su se i potvrdite. Postoje dva puta: ili pustiti da se stanovništvo inficira ili primiti vakcinu, smatra ona.

Dr Ana Gligić rekla je po izbijanju epidemije da se korone nikada nećemo rešiti, ali da će se svesti na neku meru. Za RTS kaže da se njeno mišljenje o tome nije promenilo i da je virus veoma nezgodan po načinu prenošenja.

„Ovaj virus me je iznenadio sa dugim trajanjem u odnosu na iskustva koja imam sa ovakvim vrstama virusa. Očekivala sam da će mnogo pre biti završena ova epidemija. Međutim, gledajući u rezultate koje smo publikovali sa drugim sličnim virusima, videla sam da je i sa drugima to trajalo duže nego što sam ja predviđala. Ovaj virus je jedna velika nepoznanica sa mnogo osobina koje su neuobičajne za virus. I to je dovelo do toga da se pojavio u epidemijskoj i pandemijskoj formi“, navodi dr Gligić.

Ona kaže i da je se ovaj virus pokazao veoma nezgodan po načinu prenošenja.

„Ništa nismo znali o njemu, a on je bio tu negde. Nismo znali način prenošenja, njegovo ponašanje u spoljašnjoj sredini. Sad je poznato da postoje svi načini prenošenja, osim što ne znamo da li postoji alimentarni put prenošenja, a to znači da ga uzmemo sa hranom. To je razlog zašto imamo tako veliki broj slučajeva“, smatra ona.

Borbu sa virusom korona dr Gligić vidi na dva načina.

„Nama ostaje da pustimo da budemo inficirani prirodnim putem ili da primimo vakcinu. Naravno, da država nema računa da pusti da se mi prokužavamo nego treba da se vakcinišemo i zaštitimo. Vakcine o kojima se do sada pričalo imaju zadatak da zaustave epidemiju i pandemiju. Napravljene su na specifičan, ne klasičan način. Cilj je zaustaviti epidemiju, pa onda praviti klasičnu vakcinu pošto se korone nećemo rešiti. Kad su me na prvom intervjuu pitali šta mislim o koroni i koliko će trajati, ja sam rekla imam neke informacije iz literature da su prognoze grozne, ali ne smem da ih izgovorim. Tačno je tako bilo kao što su predviđali. Ova korona je nastala skokom vrste iz prirode i došla na neprirodne ćelije, a to je čovek. Postala je patogena i prenosiva“, kaže dr Gligić.

Ona kaže da doživotni imunitet predstavlja vakcina koja je napravljena od samog virusa.

„Imam podatak da su Rusi napravili još dve vakcine. Jedna je napravljena u Kolcovu, institutu u Sibiru, koja je atenuirana, a to znači da je napravljena od onog virusa protiv koga se borimo, ali ga u laboratoriji pod oređenim uslovima prisilimo da oslabi i na taj način dobijemo atenuiranu, živu vakcinu. Za takvu vakcinu potrebna su opsežna istraživanja na humanoj populaciji, prvo na životinjama“, zaklljučuje ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala