Bugarski ministar: Neka se Skoplje ne nada da će nas neko pritisnuti i da ćemo se predati

CC0 / Pixabay / Skoplje
Skoplje - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Skoplju i dalje računaju na to da će neko izvršiti pritisak na Sofiju i da će se predati, rekao je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov, komentarišući istorijske sporove između Sofije i Skoplja.

On je istakao da sumnja da su susedi spremni za dijalog. Prema rečima Karakačanova, u Skoplju su nedavno jednog od članova zajedničke istorijske komisije zamenili drugim ekspertom, koji je poznat po svom oštrijem stavu prema Bugarskoj.

Bugarski ministar takođe je podsetio da su u Severnoj Makedoniji demontirali spomenik bugarskom oficiru Borisu Sarafu koji je bio organizator Ilindanskog ustanka u Makedoniji u vreme vladavine Osmanlija.

„Zar je to gest 'zajedničkog proslavljanja istorije'? Mislim da je sasvim suprotno. Moje preporuke političarima u Skoplju su sledeće: da prestanu da se nadaju i čekaju da će neko na nas izvršiti pritisak, da poštuju sporazum o dobrosusedstvu, da budu pošteni i da se ponašaju pristojno. U suprotnom ne znam šta mogu da očekuju pozitivno sa naše strane“, rekao je bugarski ministar.

Prošle sedmice je bugarski premijer Bojko Borisov naložio je zajedničkoj istorijskoj komisiji da reše sporna pitanja do 10. novembra.

Podsetimo, u oktobru 2019. godine je bugarski parlament usvojio okvirni stav o pristupanju Severne Makedonije u EU. Prema tom stavu Skoplje mora da napusti ideju makedonske manjine u Bugarskoj, da rehabilituje Bugare koji su bili izloženi represiji u vreme Jugoslavije, ukloni natpise sa spomenika poput „bugarski fašistički okupator“, dok se u dokumentima EU moraju koristiti formulacije „službeni jezik republike Severne Makedonije“, a ne „makedonski jezik“.

Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima, formirana je na osnovu Sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Do sada je rad ove komisije doprineo postizanju saglasnosti oko revizije određenih delova udžbenika istorije u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Međutim, i dalje makedonski i bugarski članovi komisije imaju suprotstavljene stavove oko pripadnosti i dela revolucionara Goce Delčeva.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala