Amerika odbila Putinov predlog

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDonald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom
Donald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o produžavanju Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na godinu dana bez preduslova, ali bez zamrzavanja određenog broja nuklearnih bojevih glava, nije opcija za rešavanje tog pitanja, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan.

„Današnji odgovor predsednika Putina o produženju Sporazuma START 3 bez zamrzavanja nuklearnih bojevih glava nije opcija“, napisao je O'Brajan na Tviteru.

Prema njegovim rečima, SAD su predlagale da se Sporazum produži na godinu dana u zamenu za to da obe strane u tom periodu zamrznu nuklearne arsenale.

​„To bi bilo korisno za obe strane i mislili smo da su Rusi bili spremni da prihvate taj predlog, kada sam se sastao sa mojim kolegom u Ženevi“, dodao je O' Brajan.

On je izrazio nadu da će Rusija preispitati svoj stav pre nego što „usledi skupa trka u naoružanju“.

​Ranije danas Putin je predložio da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi. Prema njegovim rečima, postoji pretnja da svet ostane bez sporazuma START-3, što bi bilo izuzetno žalosno, budući da bez tog dokumenta ne postoji ni jedan drugi instrument koji bi održavao stratešku stabilnost

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala