Alijev: Krijumčari prevoze oružje iz Rusije u Jerevan, Moskva tvrdi da to nije tačno

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da zvanični Baku ima podatke o tome da krijumčari prevoze oružje iz Rusije u Jerevan, civilnim letovima, ali da je od zvaničnih ruskih organa dobio uveravanja da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Dodaje, takođe, da podizanje turske vojne baze u Azerbejdžanu nikad nije razmatrano.

„Jermenija je nedavno nabavila avion, prema našim podacima, za 30-40 miliona dolara. Njega su obezbedili bogati jermenski biznismeni koji žive u Rusiji – Karapetjan, Abramjan i drugi. Oni šalju Jermene iz Rusije u Karabah kao plaćenike. U isto vreme nabavka aviona Il-76 omogućila im je da krijumčarskim putem prebacuju oružje. U tom avionu je bilo protvotenkovsko naoružanje ‘Kornet’, sistem ‘Igla’  “, naveo je Alijev.

Kako je dodao, Jermenija je krijumčarskim putem došla do ruskih raketa, a Baku se zvanično obratio Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije.

„To je međunarodni zločin. Od ruskih zvaničnih organa dobili smo objašnjenje da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Prema našim podacima, oružje se u Jerevan prebacuje krijumčarskim putem i u tom pravcu se vodi istraga“, rekao je azerbejdžanski predsednik u intervjuu za turski TV kanal „Aber“.

Predsednik Azerbejdžana kaže da nema planova da se konflikt u Nagorno-Karabahu prenese na teritoriju Jermenije.

Istakao je i da nikada nije razmatrana turska baza na teritoriji Azerbejdžana.

„Podizanje turske baze u Azerbejdžanu nikad nije bilo predmet razmatranja“, rekao je Alijev.

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o uvođenju mirovnjaka u Nagorno-Karabah.

„U administraciji Rusije opravdano su primetili da pitanje Nagorno-Karabaha treba da bude rešeno uz saglasnost obe strane. Kako sam više puta rekao, u osnovnim principima postoji tačka o uvođenju mirovnjaka. Ali, to je na poslednjoj etapi. Posle deokupacije teritorije, povratka izbeglica. Rano je sada govoriti o tome“, naveo je Alijev.

Kada je reč o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu, predsednik Azerbejdžana kaže da snage Azerbejdžana svakodnevno pod svoju kontrolu stavljaju naselja i strateške kote u tom regionu.

Podsetimo, borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala