Zatvor za one koji ne poštuju policijski čas: Francuska uvela stroge mere

© AP Photo / Michel SpinglerFrancuska u vreme korone
Francuska u vreme korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko u Francuskoj tri puta ne bude poštovao policijski čas, koji od subote stupa na snagu u deset francuskih gradova, biće kažnjen sa šest meseci zatvora i 3.750 evra, poručio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Darmanen se, zajedno sa kolegama ministrima zdravlja Olivijeom Veranom, ekonomije Brinom Lemerom i rada Elizabet Born, kao i premijerom Žanom Kasteksom, u četvrtak obratio javnosti, da bi pojasnili pojedinosti vezane za uvođenje policijskog časa koji će trajati od 21 sat do 9 sati ujutro, četiri sedmice, uz moćnost produžetka do 1. decembra.

Premijer Kasteks je istakao da je poslednjih desetak dana u Francuskoj zabeleženo „spektakularno ubrzanje cirkulacije virusa“, kao i da je rast obolelih kod starijih generacija zabrinjavajući što će, kako je istakao, tek izazvati pritisak na bolnice. Prema njegovim rečima, odeljenja intenzivne nege u bolnicama u Parizu već su popunjena s visokih 46 odsto.

Pariz - Sputnik Srbija
Proglašeno vanredno stanje u Francuskoj
„Ova situacija zahteva jasnu i brzu reakciju“, naglasio je francuski premijer.

Kasteks je pojasnio da će policijski čas moći da se krši samo u neodložnim situacijama, kao što su odlazak u bolnicu, apoteku, na posao, u pomoć nekome u nevolji, ili zbog putovanja uz važeću kartu. Ljudi će moći i da na kratko u blizini kuće prošetaju domaće životinje, prenele su „Novosti“.

Kao i tokom prošlog karantina u tu svrhu će morati da se popunjavaju specijalne propusnice, koje su dostupne na sajtu vlade.

Na snazi paralelno ostaju ranije mere, tokom celog dana, kao što su potpuno zatvaranje barova i kafea, smanjivanje kapaciteta studentskih amfiteatara za pedeset odsto ili obavezno nošenje maski i u zatvorenom prostoru i na otvorenom.

Poštovanje policijskog časa kontrolisaće dodatnih 12.000 policajaca i žandarma, uz već postojeće noćne patrole.

Takođe, preduzeća će biti u obavezi da propišu minimalni broj radnih dana od kuće sedmično, kad je god to moguće. Preporučeno je da to budu dva ili tri dana nedeljno. Takođe, predlaže se i pomeranje vremena dolaska i odlaska na posao i sa posla.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala