Zaharova: Berlin koristi Navaljnog za zahlađenje odnosa sa Moskvom

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava ministra spoljnih poslova Nemačke da situacija oko Alekseja Navaljnog nije uključena u bilateralnu agendu Rusije i Nemačke predstavlja trik za prikrivanje berlinskog kursa na pogoršanje odnosa sa Moskvom, izjavila je na brifingu Marija Zaharova.

„Mi takve izjave smatramo taktičkim trikom koji služi za prikrivanje nemačkog kursa za kolaps bilateralnih veza. Podsetila bih da je Berlin, otvoreno izbegavajući sopstvene međunarodno-pravne obaveze da Rusiji pruži praktičnu pomoć u istrazi incidenta sa ruskim državljaninom, iskoristio ovu priču da iznese neutemeljene optužbe, ultimatume, pretnje našoj zemlji, ponovo preuzimajući ulogu lokomotive novih antiruskih sankcija u okviru Evropske unije i drugih multilateralnih struktura“, rekla je Zaharova.

Dodala je da Ruska Federacija kategorički odbacuje Masove izjave da su predstavnici ruske izvršne vlasti navodno tvrdili da se Navaljni otrovao.

„Ovo je čista laž, niko nikada nije davao takve izjave. Reči ministra spoljnih poslova Nemačke doživljavamo kao provokaciju koja prelazi granice etike i na to skrećemo pažnju", dodala je Zaharova.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova primetila je da ruska strana ne može da shvati izjave Masa o interesu Berlina za „održavanje dobrih ili barem razumnih“ bilateralnih odnosa.

Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Rusija je decenijama dokazivala svoju pouzdanost, sada je red na Zapad

„Vlada Savezne Republike Nemačke podriva okvir poverenja koji se gradio decenijama, čiji je temelj postavljen prijateljstvom SSSR-a i Nemačke Demokratske Republike, kao i istočna politika bivšeg kancelara SR Nemačke Vilija Branta“, zaključila je Zaharova.

U ponedeljak su ministri spoljnih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu doneli političku odluku o potrebi uvođenja sankcija za incident sa Navaljnim. Predloge za sankcije su ranije razvile Francuska i Nemačka.

Nemačka vlada je 2. septembra izjavila da je Navaljni bio izložen otrovnoj supstanci iz grupe „Novičok“. Prema podacima Berlina ove nalaze su potvrdile laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta rekao da je Rusija spremna za svestranu saradnju sa Nemačkom i napomenuo da pre nego što je Navaljni odveden u Berlin nisu identifikovane toksične supstance.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala