Tači: ZSO samo u ustavnim okvirima – nećemo Republiku Srpsku

Pratite nas
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ponovio je večeras stav Prištine da Zajednica srpskih opština (ZSO), koju, po njegovim rečima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da neće biti promene Ustava po tom pitanju.

Tači, koji se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sreo pre dva dana, ponovio je da je kosovski Ustavni sud dao svoje mišljenje i da neće preduzimati dalje korake po tom pitanju.

„Zajednica uopšte nije tehničko pitanje. Imamo i mišljenje Ustavnog suda i imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, a bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, a to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo ni sa ovom zajednicom“, prenosi „Gazeta ekspres“ Tačijevu izjavu.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić istakao je posle današnjeg sastanka sa Lajčakom da će se Srbija držati dogovorenog plana implementacije, insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju ZSO, ali ne kao nevladine organizacije što bi jedino bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala