Sukob u Karabahu: Nove međusobne optužbe o granatiranju

© AP PhotoKuće uništene u granatiranju tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Kuće uništene u granatiranju tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružane snage Azerbejdžana nastavile su od jutros artiljerijsko granatiranje na kontakt liniji u Karabahu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije, dok je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navelo da su jermenske snage granatirale naselja duž fronta.

„Noćas je na kontakt liniji ostala relativno stabilna napetost. Ujutro je neprijatelj nastavio aktivno artiljerijsko granatiranje u severnom i jugoistočnom pravcu“, napisala je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na Fejsbuku.

Sa druge strane, pres-služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana saopštila je da su Oružane snage Jermenije granatirale naselja na kontakt liniji.

„Oružane snage Jermenije, prekršivši humanitarni prekid vatre, počele su da granatiraju teritorije područja Geranboj, Terter, Agdam i Agdžabedi“, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je dodalo da je situacija na kontakt liniji ostala napeta i da azerbejdžanska vojska održava operativnu prednost na čitavom frontu.

Takođe se navodi da su jermenske snage pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u nekoliko pravaca fronta.

„Kao rezultat uspešnih akcija naših trupa, neprijatelj je pretrpeo ozbiljne gubitke i bio prinuđen da se povuče u raznim pravcima fronta“, dodaje se u saopštenju.

Precizira se da su tokom borbi jermenske snage pretrpele gubitke u ljudstvu, kao i da su uništena dva tenka T-72, jedan PVO sistem „Tor M2KM“, četiri višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, jedan D-20, jedan D-30, dve haubice D-1, nekoliko dronova i vozila.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala