Sećanje na kralja italijanske komedije Alberta Sordija u Jugoslovenskoj kinoteci

© Foto : Festival italijansko-srpskog filma Festival italijansko-srpskog filma
 Festival italijansko-srpskog filma  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma koje će se održati od 17. do 25. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, slavi stogodišnjicu od rođenja čuvenog italijanskog glumca Alberta Sordija.

Na programu petog izdanja Festivala italijansko-srpskog filma naći će se šest ostvarenja savremene italijanske produkcije, a u znak sećanja na rimskog glumca Alberta Sordija biće prikazana retrospektiva njegovih filmova.

Festival će svečano biti otvoren u subotu 17. oktobra u 19.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma „Izvinite, Alberto Sordi?“. Reč je o biografskom televizijskom filmu, koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. Glumac Edoardo Peše, kome je poverena uloga Alberta Sordija, prisustvovaće otvaranju festivala, a pridružiće mu se i režiser filma Luka Manfredi i producent Serđo Đusani.

© Foto : Festival italijansko-srpskog filmaIzložba fotografija posvećena čuvenom glumcu Albertu Sordiju
Sećanje na kralja italijanske komedije Alberta Sordija u Jugoslovenskoj kinoteci - Sputnik Srbija
Izložba fotografija posvećena čuvenom glumcu Albertu Sordiju

Od 18. oktobra na repertoaru festivala naći će se „Pinokio“ reditelja Matea Garonea, koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David bio nominovan u 15, a pobedio u čak pet kategorija, „Pet je savršen broj“ reditelja Igora Tuverija, „To je za tvoje dobro“, „U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“, „Moj brat juri dinosauruse“ i film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere.

Srpski filmovi na platformi TATATU

Na platformi TATATU publika će moći da pogleda filmove nove srpske produkcije: „Asimetrija“, debitantsko ostvarenje Maše Nešković, „Ajvar“, Ane Marije Rosi, „Hotel Beograd“ sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, „Otac“ Srdana Golubovića i „Šavovi“ Miroslava Terzića.

© Foto : Festival italijansko-srpskog filmaFilm „Pinokio“ sa Robertom Beninijem u glavnoj ulozi
Sećanje na kralja italijanske komedije Alberta Sordija u Jugoslovenskoj kinoteci - Sputnik Srbija
Film „Pinokio“ sa Robertom Beninijem u glavnoj ulozi

U cilju podržavanja međunarodne kulturne saradnje, na susretu srpskih i italijanskih profesionalaca biće reči o nezavisnom filmu, audio-vizuelnoj industriji i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora, a biće i predstavljena nova besplatna aplikacija Italy for Movies, koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audio-vizuelne produkcije.

Festival je podržala Kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije, Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala