Ruski tenkovi T-72B3M i T-80BVM osnaženi protivminskim sistemom „Lesoček“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72B3M ruskog tima na Tenkovskom biatlonu u okviru Vojnih igara 2020
Tenk T-72B3M ruskog tima na Tenkovskom biatlonu u okviru Vojnih igara 2020 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski tenkovi T-72B3M i T-80BVM će tokom dalje modernizacije biti opremljeni kompleksom za radioelektronsku borbu „Lesoček“. Kompleks potiskuje radio kanale za kontrolu mina i improvizovanih eksplozivnih naprava, kako se navodi u materijalu 38. Instituta za ispitivanje oklopnog oružja i opreme Ruskog ministarstva odbrane.

Specijalisti instituta predlažu ugradnju sistema aktivne zaštite „Arena-M“ na tenkove T-72B3M i T-80BVM, kao i poboljšanje dinamičke zaštite i zamenu „Kontakt-5“ na „Relikt“ koji se već nalazi na tenkovima T- 90M.

Povećanje otpornosti tenka će se postići ugradnjom sistema elektromagnetne zaštite i autonomnog automatskog sistema zaštite od požara sa višestrukim dejstvom.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio, da će svi tenkovi T-72 biti modernizovani do nivoa tenka T-72B3M.
© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk T-80BVM tokom probe parade u Moskvi povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu
Ruski tenkovi T-72B3M i T-80BVM osnaženi protivminskim sistemom „Lesoček“ - Sputnik Srbija
Tenk T-80BVM tokom probe parade u Moskvi povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu

Kompleks „Lesoček"

Kompleks „Lesoček“ dizajniran je da zaštiti oklopna vozila i osoblje uz korišćenje radio-kanala za kontrolu minskih eksplozivnih naprava. Kompleks se može koristiti na mestima stalno raspoređenih vojnih jedinica i prilikom izvođenja terenskih misija, može da bude mobilan i stacionaran.

Lesoček“ je visoko otporan u uslovima kada neprijatelj upotrebljava radio-elektronska sredstva i oružje sa samonavođenjem, što značajno povećava njegovu borbenu stabilnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala