Premijer Kirgizije preuzeo ovlašćenja predsednika

Pratite nas
Premijer Kirgizije Sadir Žaparov izjavio je da su na njega preneta ovlašćenja predsednika, pošto je predsednik parlamenta Kanat Isajev odbio da ih preuzme.
„Soronbaj Ženbekov je podneo ostavku. Predsednik parlamenta Kanat Isajev je odbio da izvrši svoja ovlašćenja. Sada su ovlašćenja predsednika i premijera prešla na mene“, rekao je Žaparov, obraćajući se svojim pristalicama u Biškeku.

Na Starom trgu u Biškeku je počelo veselje, pristalice Žaparova su pustili himnu i okupljeni su počeli da pevaju. Zbog glasnih povika i muzike, premijer je morao da napusti govornicu.

Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov - Sputnik Srbija
Predsednik Kirgizije podneo ostavku

Podsetimo Soronbaj Ženbekov je pozvao premijera i druge političare da povuku svoje pristalice iz glavnog grada i vrate miran život.

Posle čega su demonstranti zahtevali raspuštanje zakonodavnog tela i ostavku Isajeva. Prema ustavu zemlje, ako predsednik parlamenta ne može da ispunjava dužnosti predsednika, tada tu ulogu preuzima premijer republike.

Demonstranti ispred zgrade Vlade Kirgizije u Biškeku - Sputnik Srbija
Novi zahtev demonstranata u Kirgiziji ─ raspuštanje parlamenta

U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala