Predsednik Kirgizije podneo ostavku

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov
Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov odlučio je da podnese ostavku, saopštila je pres-služba predsedničke administracije.

„Ne držim se za vlast. Ne želim da ostanem u istoriji Kirgizije kao predsednik koji je prolio krv i pucao na sopstvene građane. Zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku“, navodi se u saopštenju na sajtu predsednika.

Kako je naveo, nažalost, „agresija ne jenjava“, a trenutna situacija „je blizu sukoba“.

„Trenutna situacija je blizu sukoba. S jedne strane su demonstranti, sa druge – bezbednosni organi. Vojnici i policija dužni su da primene oružje za zaštitu državne rezidencije. U tom slučaju, proliće se krv, to je neizbežno. Pozivam obe strane da ne podležu provokacijama“, napisao je Ženbekov.

On je pozvao premijera i druge političare da povuku svoje pristalice iz glavnog grada i vrate miran život.

U prestonicu Kirgizije 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala