Nemci i Francuzi na prekretnici: Između zdravstvene i ekonomske katastrofe

© Ludovic MarinFrancuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel
Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obaranje neslavnih rekorda u broju novoobolelih od virusa korona ne zabrinjava toliko Nemce i Francuze, koliko ih brine ekonomski opstanak usled krize koju je izazvala epidemija. Francuzi strahuju da je policijski čas uveden kao najava novog otpuštanja, a Nemci će učiniti sve da ekonomija ne zastane, a da posledice budu što manje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je uvođenje policijskog časa u trajanju od 21 čas do 6 ujutru, počev od subote, a u trajanju od četiri nedelje. To je izjavio nakon uvođenja vanrednog stanja u ovoj zemlji zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije. U poslednja 24 časa registrovan je još 22.591 slučaj zaraze, a preminule su 104 osobe.

Na sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima 16 nemačkih pokrajina uvedene su nove mere, s obzirom da i ova država beleži rekorde u brojkama od početka epidemije virusa korona. Poslednji podatak je 6.638 zaraženih u jednom danu. Novim merama je uvedena obaveza nošenja maski u regionima koji su naročito pogođeni infekcijom, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 23 časa, nova pravila za povratak građana iz inostranstva, koja podrazumevaju obavezan karantin u trajanju od 10 dana ukoliko ne postoji valjani razlog putovanja...

I Nemce i Francuze plaši ekonomski krah

Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke, za Sputnjik pojašnjava da je cilj vlasti da se izbegne drugo zatvaranje, ne samo zbog reakcije građana, nego zbog ekonomije kako bi se izbegao novi ekonomski pad. On podseća na izjavu kancelarke da se ne radi više samo o tome da se ne optereti zdravstveni sistem, već da se spreči da pandemija preterano utiče na ekonomski razvoj.

„Mislim da se građani Nemačke u tome ne razlikuju od građana Srbije, na primer. Svima je više muka od pandemije. Tako da ima onih koji su nezadovoljni i koji su spremni da se pobune, ali daleko od toga da se ovde neće poštovati eventualno zatvaranje, a to za sada ne deluje izvesno. Pre će biti da će se sve činiti da ništa ne stane, odnosno da funkcioniše na taj način da ekonomske posledice budu što manje“, kaže naš sagovornik.

On ukazuje da je u odnosu na broj stanovnika broj novoregistrovanih slučajeva zaraze u Nemačkoj nekoliko puta manji nego u susednim zemljama kao što su Holandija, Belgija ili Francuska. Ali, ova situacija svakako brine nemačke vlasti, pre svega što se broj novoobolelih svakodnevno uvećava i tri puta je veći nego pre deset dana.

© AP Photo / Michele TantussiS obzirom na to da je Nemačka veoma regionalizovana država, Merkelova nema taj luksuz i slobodu bez dogovora sa regionalnim liderima izađe pred medije i objavi uvođenje policijskog časa.
Nemci i Francuzi na prekretnici: Između zdravstvene i ekonomske katastrofe - Sputnik Srbija
S obzirom na to da je Nemačka veoma regionalizovana država, Merkelova nema taj luksuz i slobodu bez dogovora sa regionalnim liderima izađe pred medije i objavi uvođenje policijskog časa.

„Čak i sama Angela Merkel ističe da je Nemačka sada u eksponencijalnoj fazi naglog povećanja broja novozaraženih i da se zemlja nalazi na prekretnici. Ona je na sastanku sa premijerima pokrajina relativno blago rekla da je pitanje da li su novodogovorene mere dovoljne ili ne. Nemački mediji izveštavaju da je ona na sastanku bila otvorenija i da je rekla da ono što su dogovorili nije dovoljno oštro da bi bila sprečena katastrofa. I da će se ponovo videti za dve nedelje... Nju brine što svaki od 16 premijera traži i najmanji izgovor da ne budu uvedene neke oštrije mere“, kaže Radičević.

On podseća da je Nemačka veoma regionalizovana, tako da Merkelova nema taj luksuz i slobodu da kao francuski predsednik bez dogovora sa regionalnim liderima izađe pred medije i objavi uvođenje policijskog časa.

„Ono što je očigledno bio okidač u proteklih mesec dana jesu privatne zabave, odnosno svadbe, privatna okupljanja većeg broja ljudi, druženja, u nekim slučajevima su to bile poslovne sredine“, objašnjava Radičević.

Francuzi se najviše brinu za posao

Predsednik Saveza Srba u Francuskoj Đuro Ćetković smatra da će Francuzi lako prihvatiti policijski čas, jer se očekuje da nove mere vanrednog stanja neće biti onakve kakve su bile u periodu od marta do jula. Njih više brine potencijalni gubitak posla usled krize izazvane epidemijom.

„Kazne su jako stroge, 1.500 evra ako vas uhvate da šetate za vreme policijskog časa. Radi se ne o celoj Francuskoj, nego o četiri grada. Francuski narod je buntovan, oni stalno prave štrajkove i bune se za plate, penzije, za sve. Takvi su bili ’Žuti prsluci‘ i protesti protiv reforme penzionog fonda. Međutim, ispostavilo se da jesen nije bila ’vruća‘, već da su svi okupirani svojim problemima, u prvom redu kako sačuvati posao ili šta da rade ako je posao izgubljen“, kaže Ćetković za Sputnjik, dodajući da ne očekuje proteste zbog novih mera, jer niti se pominju niti je ko spreman da izlazi na ulice.

On naglašava da su Francuzi u grču i strahu šta će biti, odnosno, da li je ovaj policijski čas uveden kako bi se najavilo novo otpuštanje radnika, jer se fabrike zatvaraju. To je, prema njegovim rečima, najveća preokupacija Francuza.

© AP Photo / Christophe EnaOčekuje se da nove mere protiv korona virusa u Francuskoj ne budu stroge kao što su bile u prvom talasu epidemije, od marta do jula.
Nemci i Francuzi na prekretnici: Između zdravstvene i ekonomske katastrofe - Sputnik Srbija
Očekuje se da nove mere protiv korona virusa u Francuskoj ne budu stroge kao što su bile u prvom talasu epidemije, od marta do jula.

Restorani puni mladih

Na pitanje da li su građani Francuske u panici zbog novih brojki sa kovidom, Ćetković kaže da je tako, ne bi restorani bili puni mladih.

„Cifre jesu velike, ali kada masovno testirate ljude, dobićete jako puno zaraženih. Opasno je što ima 1.500 ljudi na respiratoru i tu je pitanje koliko će se njih izvući. Zbog toga je stanje pripravnosti, kako vlasti to zovu“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Ćetković zaključuje da se još ne zna šta će dodatno biti uvedeno od mera, ali da vlasti razmatraju da se izbegne ograničenje avio i voznog saobraćaja, jer je to zona turizma, koja je najviše pogođena.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala