Nagrada Muzeja grada Beograda posthumno Vladimiru Veličkoviću

© Foto : KCSSlika Vladimira Veličkovića izložena u Kulturnom centru Srbije u Parizu.
Slika Vladimira Veličkovića izložena u Kulturnom centru Srbije u Parizu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muzej grada Beograda obeležio je danas u Skupštini grada Beograda 117 godina svog postojanja. Tim povodom je dodelio obnovljenu nagradu (posle 47 godina) za sveukupan doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda i to posthumno akademiku, slikaru Vladimiru Veličkoviću.

Nagradu, koju čini skulptura Zorana Kuzmanovića, primio je Veličkovićev brat Mihailo Ruvidić.

Veličković prvi laureat obnovljene nagrade

„Naša porodica duguje zahvalnost zato što je Vladimir prvi laureat obnovljene nagrade i što je prepoznat uticaj njegovog dela na kulturu grada Beograda“, rekao je Ruvidić.

Nagrada Muzeja grada Beograda poslednji put je dodeljena 1973. godine Aleksandru Deroku. Ovom uglednom arhitekti i umetniku će, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biti podignut spomenik na Topličinom vencu, a izradiće ga vajar Zoran Kuzmanović.

© Sputnik / Marija JakovljevićMihailo Ruvidić, brat Vladimira Veličkovića, primio nagradu Muzeja grada Beograda
Nagrada Muzeja grada Beograda posthumno Vladimiru Veličkoviću - Sputnik Srbija
Mihailo Ruvidić, brat Vladimira Veličkovića, primio nagradu Muzeja grada Beograda

Paja Jovanović za rođendan

Povodom Dana Muzeja, u zgradi u Resavskoj postavljena je izložba „Paja Jovanović – jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela“.

Postavka, za koju u Muzeju veruju da će biti poslednja izložba pre početka rekonstrukcije tog zdanja, obuhvata 10 dela Paje Jovanovića i fotografije inspirisane njegovim radovima.

„Inspirisani delima Paje Jovanovića, naši najpoznatiji fotografi napravili su radove koji sada korespondiraju u prostoru sa Jovanovićevim originalima. Postigli smo potpuni kontrast savršeno izvedenih Pajinih slika i razrušenog objekta“, rekla je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

© WikipediaOd večeras u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40 deset dela Paje Jovanovića
Nagrada Muzeja grada Beograda posthumno Vladimiru Veličkoviću - Sputnik Srbija
Od večeras u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40 deset dela Paje Jovanovića

Rekonstrukcija počinje sledeće godine

Muzej grada Beograda jedinstven je po tome što od osnivanja nema svoju zgradu. Iz Skupštine grada najavljuju da će do kraja godine biti raspisan konkurs za rekonstrukciju zgrade bivše Vojne akademije u Resavskoj 40, koja je dodeljena Muzeju.

U rekonstrukciju objekta površine 17.000 kvadratnih metara, Grad Beograd će, prema Vesićevim rečima, uložiti oko 20 miliona evra.

Rekonstrukcija bi trebalo da počne sledeće godine i planirano je da traje do 2024. 

Muzej grada Beograda – 140.000 artefakata

Muzej grada Beograda je osnovan 1903. godine, a posle Drugog svetskog rata dobio je današnji naziv.

U njemu su smešteni fondovi i zbirke sa više od 140.000 artefakata koji predstavljaju svedočanstvo duge i bogate istorije Beograda.

Predmeti su sistematizovani u tri odeljenja: arheološko, istorijsko i umetničko. Odeljenja su podeljena u 25 odseka, u okviru kojih se nalaze 23 legata. U Muzeju deluju i Centar za dokumentaciju i Odeljenje za konzervaciju i restauraciju.

Zbog problema sa prostorom Muzej nema stalnu postavku. Ona je postojala od 1945. do 1960. godine.

Muzej grada je nedavno u svom prostoru – Konaku kneginje Ljubice izložio sliku „Kosovska devojka“ Uroša Predića, koju dnevno pogleda više od 200 ljudi uz striktno poštovanje epidemioloških mera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala