Moskva će odgovoriti na sankcije EU protiv ruskih zvaničnika

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenje sankcija Evropske unije protiv ruskih zvaničnika zbog incidenta sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim Kremlj vidi kao nameran neprijateljski korak. Moskva će na nove sankcije EU dati odgovor koji će najbolje zadovoljiti interese zemlje, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Na našu žalost, reč je o namernom neprijateljskom koraku ka Rusiji. Savet EU je tom odlukom naneo štetu odnosima sa našom zemljom. Moskva će, naravno, analizirati situaciju i postupiće u skladu sa svojim interesima“, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je istakao da u odluci Evropske unije o uvođenju sankcija ruskim zvaničnicima zbog Navaljnog nema logike i da je to otežavajuća okolnost.

„Žalosna strana tog pitanja je u tome što se ne vidi nikakva logika u odluci da se ruskim zvaničnicima uvedu sankcije. Apsolutno nikakve logike u tome nema, što su samo, verovatno, otežavajuće okolnosti odluke koju je usvojio Savet Evropske unije“, rekao je on.

Kako je rekao, Kremlj žali što je EU učinila zavisnim odnose s Rusijom od osobe, koju u Evropi smatraju liderom nekakve opozicije.

Peskov je dodao i da u administraciji ne postoji radna grupa koja bi diskreditovala aktivnosti blogera Alekseja Navaljnog.

Ranije je saopšteno da je Evropska unija uvela sankcije šestorici državljana Rusije i naučnom institutu u vezi sa situacijom sa Navaljnim. Među licima kojima su uvedene sankcije su direktor FSB Aleksandar Bortnjikov, prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Sergej Kirijenko i načelnik Odeljenja za unutrašnju politiku ruskog predsednika Andrej Jarin.

Prethodno su šefovi diplomatija država EU doneli političku odluku po pitanju antiruskih sankcija zbog situacije sa Navaljnim. Nemačka i Francuska su dale predloge u vezi sa osobama uključenim u spisak.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala