Ministarstvo osudilo nasilje nad umetničkim slobodama i skaredne sadržaje

© Foto : Twitter/Marko SomboracUništena izložba andergraund stripova grupe „Momci“ u Staroj kapetaniji
Uništena izložba andergraund stripova grupe „Momci“ u Staroj kapetaniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo kulture i informisanja, reagujući na upad u Umetničku galeriju „Stara kapetanija” u Zemunu i uništavanje izložbe andergraund strip grupe „Momci“, osudilo je danas svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima.

Istovremeno u Ministarstvu kulture smatraju da „prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti“.

„Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi predstavljaju patologiju i devijaciju svesti, a ne umetnost u bilo kom njenom obliku. Ma koliko to neko želeo da opovrgava, ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo“, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

U Ministarstvu kulture naglašavaju da „napad nije smeo da se desi, niti je smela da bude otvorena izložba sa užasavajućim pojedinim radovima“.

„Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada ’podzemlju‘ ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju. Oštro osuđujemo oba modela ponašanja i pozivamo čitavo društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijalne situacije ovog ili sličnog tipa“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo od nadležnih organa očekuje da pronađu i privedu pravdi lica koja su upadom na izložbu i drugim nedopuštenim radnjama ugrozila javni red i mir.

Višednevna hajka na „Tviteru“ i „Fejsbuku“ protiv postavke andergraund stripova grupe „Momci“ u Staroj kapetaniji, u okviru 11. Međunarodnog festivala „Zadnje doba“, završila se vandalskim upadom grupe mladića, koji su pokidali sa zida i pocepali strip-table.

Pročitaj još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala