Dodik nakon konfuzije u medijima: BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo /video/

© AP Photo / Amel EmricPredsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović
Predsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon konfuzije u medijima posle sednice Predsedništva BiH na kojoj se raspravljalo o priznanju samoproglašenog Kosova srpski član Milorad Dodik potvrdio je da članovi Predsedništva BiH nisu priznali samoproglašeno Kosovo.

„Nakon pokušaja hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića da povuče svoj predlog, što nije bilo moguće, na sednici se moralo glasati o toj odluci. Komšić nije glasao, bošnjački član Šefik Džaferović je bio uzdržan, ja sam bio protiv što znači da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo", objasnio je Dodik.

On je rekao da će ta odluka biti sprovedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je to formalno-pravna činjenica i biće obavezujuća za postupanje svih organa.

Zabuna u medijskim izveštajima je nastala kada je najpre objavljeno da su sva tri člana Predsedništva BiH glasala protiv priznanja tzv. Kosova, da bi potom stigla nešto drugačija vest.

Agencija Srna je prva objavila vest da Predsedništvo BiH na današnjoj sednici nije priznalo Kosovo. Kako je agencija navela, a mnogi mediji preneli, Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik glasali su protiv priznanja tzv. Kosova.

Međutim, za portal „Avaz“ je iz Komšićevog kabineta stigla potvrda da ova informacija nije tačna. Komšićev savetnik za medije Nihad Hebibović naveo je da je samo Milorad Dodik glasao protiv priznanja, ali ne i druga dva člana, navodi sarajevski portal.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsedništva Željko Komšić ovoga puta su se suzdržali od glasanja, potvrđeno je pak pre Dodikovog obraćanja za portal „Kliks“ iz Komšićevog kabineta.

Podsetimo, Komšić je ranije tražio da se ova tačka uvrsti na dnevni red, obrazloživši je potrebom da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu, te da je, kako je rekao, nezavisnost samoproglašenog Kosova faktičko stanje.

Dodik je 17. septembra na sednici Predsedništva BiH glasao protiv priznanja samoproglašenog Kosova, te najavio da će na tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, o čemu je odlučivala Narodna skupština Republike Srpske koja je potvrdila da nema priznanja tzv. Kosova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala