Kako smanjiti verovatnoću zaraze koronom za trećinu

© Depositphotos.com / BneninČovek jede picu dok radi za laptopom
Čovek jede picu dok radi za laptopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Redovno pranje ruku sapunom smanjuje verovatnoću zaraze virusom korona za 36 odsto, ta preventivna mera igra ključnu ulogu u borbi protiv kovida 19, saopštila je pres-služba ruske Agencije za fitosanitarni andzor (Rospotrebnadzor).
„Prema informacijama međunarodne organizacije 'Globalno partnerstvo za pranje ruku', pranje ruku sapunom igra ključnu ulogu u borbi protiv virusa korona. Na taj način se uništava spoljna membrana virusa i samim tim ga uklanja“, navedeno je u saopštenju.

Pranje ruku sapunom može da pomogne u zaštiti od mnogih drugih zaraznih bolesti, uključujući koleru, ebolu, atipičnu pneumoniju i hepatitis E. Pored toga, može da smanji broj akutnih respiratornih infekcija za 20 odsto, naglasila je pres-služba.

Kada treba prati ruke?

Ruke treba prati pre i posle korišćenja sredstava individualne zaštite, nakon boravka napolju, pre pripreme i unošenja hrane.

Pranje ruku - Sputnik Srbija
Svaki četvrti Amerikanac ne pere redovno ruke: Upozoravajuće istraživanje u SAD

Rospotrebnadzor je naglasio da to treba učiniti i nakon dodirivanja sirovog mesa i ribe, odlaska u toalet, kijanja, posete javnih mesta, nege bolesne osobe, menjanja pelena, čišćenja prostorije, kontakta sa životinjama, pre spavanja i u drugim slučajevima kada su ruke isprljane.

„Najzarazniji“ predmet u kancelariji

Glavni infektolog Ministarstva zdravlja Podmoskovlja Irina Šilkina je rekla da je najopasniji predmet u kancelariji računarska tastatura, zbog prisustva mikroba, koji se nakupljaju na tasterima.

„Računarska tastatura je najzarazniji predmet, posebno u kancelariji. Zbog činjenice da ju je teško održavati, malo ko to radi. Stoga se na tasterima skupljaju patogene bakterije, virusi, infekcije, među kojima može biti i virus korona“, izjavila je ona.

Kako je rekla, pre nego se započne rad na računaru i nakon završetka treba dobro oprati ruke, jer bakterije koje cirkulišu u vazduhu mogu da se talože na tastaturi. Ona je naglasila da ruke moraju da se peru pravilno – ne kraće od minut i po.

S tim u vezi, eksperti su u sredu objasnili kako da se od korone zaštiti telefon.

Prema njihovim rečima, bilo koja infekcija, a ne samo kovid 19, može da dospe na ruke ako se ne dezinfikuje aparat. Budući da je ljudima telefon uvek u blizini, trebalo bi da ga očiste temeljno, kao i ruke.

Inače, Svetski dan pranja ruku obeležava se svake godine 15. oktobra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala