Da li će želja da ugodi i Moskvi i Vašingtonu koštati bugarskog premijera političke budućnosti?

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Bugarska Bojko Borisov
Premijer Bugarska Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedini razuman razlog zbog kojeg je bugarski premijer Bojko Borisov počeo da govori o izgradnji sedmog bloka nuklearne elektrane „Kozludij“ je strah za svoju političku budućnost i da bi preveliko „oduševljenje“ „Balkanskim tokom“ i nuklearkom „Belene“ moglo da ga košta podrške Zapada, piše bugarski list „Kapital“.

Autori članka smatraju da je bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova obećala da će se i realizacija nuklearke „Belene“ nastaviti, kako se Moskva ne bi ljutila.

„To označava potpunu nejasnoću povodom energetske budućnosti zemlje, u koju nikako ne mogu da budu uključene i nova stanica u 'Belene' i novi nuklearni blok u 'Kozludiju'. Rezultat takve političke servilnosti na Istoku i Zapadu biće minimum propuštene prilike za transformisanje energetike i ogromna ulaganja u nuklearne elektrane, ali u svakom slučaju značiće povećanje cene električne energije i pogoršanje investicionog okruženja“, navedeno je u članku.

Istovremena izgradnja „Kozloduja“ i „Belene“ – ni za pola veka

Prema mišljenju autora, istovremenu izgradnju novog sedmog bloka „Kozloduja“ i realizaciju nuklearke „Belene“ nemoguće je zamisliti ni posle 2050. godine, kada će biti zatvoreni peti i šesti blok „Kozloduja“.

„Realniji scenario je ili jedan ili drugi, ali u svakom slučaju, do tada će razvoj tehnologija, uključujući pojavu vodonika kao izvora energije, korenito promeniti situaciju i potreba za takvim stanicama bi mogla da nestane u potpunosti“, smatraju autori.

Podsetimo, Borisov je u utorak saopštio o izgradnji novog bloka nuklearne elektrane „Kozludij“ i nabavci američkog reaktora za nju. S tim u vezi, bugarska ministarka energetike je rekla u sredu da Bugarski energetski holding započinje pregovore sa američkim kompanijama.

Sve to se dogodilo bukvalno 10 dana nakon posete pomoćnika američkog državnog sekretara Frensisa Fenona i njegove oštre kritike povodom realizacije „Balkanskog toka“ i nuklearne elektrane „Belene“ na teritoriji Bugarske. Diplomata je rekao da su oba projekta instrumenti ruskog uticaja. Prema rečima Petkove, nema povezanosti između posete Fenona i odluke da se iskoristi američka tehnologija pri izgradnji novog bloka „Kozludija“.

U sredu je članica bugarske Socijalističke partije Svetlana Šarenkova takođe kritikovala vladinu odluku o američkom reaktoru za „Kozloduj“. Ona smatra da Borisov iznosi takve predloge samo kako bi sebi pružio priliku da ostane na vlasti.

„Premijer samo želi da spasi sopstvenu kožu, ali ni njegove fantazije u oblasti nuklearne energetike, ni unapred plaćeni avioni F-16 neće mu završiti posao, jer ni Vašington ne može da mu garantuje da će ostati na vlasti“, piše list.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala