Bugarski ministar odbrane: U Bugarskoj nema pilota koji je protiv nabavke američkog lovca F-16

Pratite nas
Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov komentarisao je izjavu komandanta Ratnog vazduhoplovstva Bugarske Dimitra Petrova o tome da Bugarska verovatno neće moći da u isto vreme primi svih šesnaest američkih aviona F-16, istakavši da Petrov nije protiv nabavke aviona i da u bugarskoj nema pilota koji je protiv toga.
„Komandant Ratnog vazduhoplovstva je do pre samo nekoliko dana bio komandant vazduhoplovne baze „Graf Ignatijevo“ i jedan je od naših najboljih pilota. Čovek se do sada nije susretao sa medijima i mislim da se uverio da neki mediji nemaju dobre namere, jer su nakon njegove izjave nastale otvorene spekulacije. On je dobar vojnik, a sada će morati da nauči kako da komunicira sa medijima“, izjavio je bugarski ministar.

On je dodao da komandant Ratnog vazduhoplovstva nije protiv aviona F-16, i da u bugarskoj avijaciji nema pilota koji bi bili protiv ovog lovca. Takođe je sugerisao da Petrov možda strahuje zbog činjenice da Bugarska ne koristi sve helikoptere „Kugar“ i avione „Spartan“.

Prema rečima premijera Bugarske Bojka Borisova, tokom 2017. godine zbog skupog održavanja letela su samo četiri od 12 francuskih „Kugara“, od tri italijanska aviona „Spartan“ samo jedan, a početkom 2018. godine više nije ni on korišćen zbog nedostatka sredstava za održavanje.

Lovac F-16 - Sputnik Srbija
Bugarski komandant o kupovini aviona: Ako se F-16 pretvori u broj 16, ko će njima da leti?
„Šta je on zaista rekao? Ako sada ne stigne osam, već 16 aviona, nemamo obučeno osoblje, nemamo hangare za njih, nemamo infrastrukturu. Zašto? Jer su sva finansijska sredstva izdvojena za kupovinu prvih osam aviona i obuku 12 pilota. Možda ćemo imati situaciju kao sa avionima 'Spartan' i 'Kugar'. Koliko 'Spartana' i 'Kugara' je korišćeno od kad su kupljeni?“, istakao je Karakačanov.

Bugarska je poslala Sjedinjenim Američkim Državama uslove pod kojima može da nabavi sledeću seriju lovaca, jer će 2024. godine, kada stigne prvi avion, biti prekasno za to, dodao je ministar.

„Sada mogu da kažem da će plaćanje biti na rate. Ali još uvek čekamo zvanični odgovor. Mislim da ćemo ga dobiti u roku od dve nedelje“, rekao je Karakačanov.

Ranije je Petrov izjavio da još nema dovoljno letačkog osoblja i infrastrukture za smeštaj celokupne eskadrile, pošto je ugovor bio potpisan za nabavku samo osam aviona. U Atlantskom centru Bugarske je izjava komandanta vazduhoplovstva izazvala oštre kritike, organizacija smatra da je Petrov izdao oružane snage.

Prošlog leta Bugarska je platila prvih osam aviona F-16, koji su koštali oko 1,26 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala