Vreme je da EU stavi priznanje na sto: Tači poručio Evropi šta Priština želi

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Došlo je vreme da EU stavi na sto mogućnost razgovora o međusobnom priznanju jer bi to trebalo da bude prvi cilj sporazuma, rekao je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.

Tači je izjavio danas kako je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o dijalogu, konačnom sporazumu, članstvu u UN, kao i međusobnom priznanju, za koje je rekao da je prvi cilj sporazuma.

„Verujem da je došlo vreme da EU stavi na sto mogućnost razgovora o međusobnom priznanju, jer bi to trebalo da bude prvi cilj sporazuma. Želim da verujem da jedino uzajamno priznanje može biti garancija stabilnosti u regionu i prijateljstvo naše dve zemlje i garancija mira“, rekao je Tači na konferenciji za novinare, objavila je Koha, prenosi Tanjug.

Kako kaže, on je na sastanku pozvao EU da ubrza viznu liberalizaciju Kosova, navodeći da je jedina budućnost Prištine u NATO i EU.

Miroslav Lajčak nije prisustvovao konferenciji za novinare, kao ni u utorak uveče nakon razgovora sa Avdulahom Hotijem.

Lajčak je danas na Tviteru napisao da se sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem složio da je Prištini potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum.

​Lajčak danas završava posetu Prištini gde se sastao sa predstavnicima privremenih institucija i opozicionim političarima, međunarodnim organizacijama i predstavnicima manjina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala