„Užasna reputacija“: Stejt department kritikovao izbor Rusije za članicu Saveta za ljudska prava UN

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department saopštio je da žali što su Rusija, Kina i Kuba izabrane za članice Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.
„Pre usvajanja te odluke i nakon našeg napuštanja Saveta, Sjedinjene Američke Države pozivale su države-članice da odmah preduzmu mere za reformisanje Saveta pre nego što to postane nepopravljivo. Nažalost, ti pozivi nisu bili uslišeni i u utorak je Generalna skupština UN ponovo izabrala zemlje sa užasnom reputacijom u oblasti ljudskih prava, uključujući Kinu, Rusiju i Kubu. Venecuela je izabrana 2019. godine“, saopštio je Stejt department.

Predstavnici Stejt departmenta su istakla su „ti izbori još jednom potvrđuju ispravnost odluke SAD o napuštanju Saveta i korišćenju drugih platformi i mogućnosti za zaštitu i unapređenje univerzalnih ljudskih prava“.

Sličnu izjavu je na svom Tviter nalogu objavio američki državni sekretar Majk Pompeo.

​Inače, Amerika je napustila Savet 2018. godine.

Podsetimo, na plenarnom zasedanju 75. Generalne skupštine UN u utorak je saopšteno da je Rusija izabrana za članicu Saveta glasovima 158 zemalja-članica UN.

​Pored Rusije, za članice Saveta za ljudska prava UN izabrane su i Bolivija, Velika Britanija, Kina, Obala Slonovače, Meksiko, Malavi, Nepal, Pakistan, Senegal, Uzbekistan, Ukrajina i Francuska. Sve ove zemlje su izabrane na trogodišnji period koji počinje 1. januara 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala