Upad u galeriju u Zemunu: Uništeni radovi i kontroverzni crtež bebe sa sekirom u glavi /video/

CC0 / / Crteži po zidu
Crteži po zidu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Višednevna hajka na Tviteru i Fejsbuku protiv postavke andergraund stripova grupe „Momci“ u Staroj kapetaniji, u okviru 11. međunarodnog festivala „Zadnje doba“, završila se vandalskim upadom grupe od deset do 15 mladića u u kapuljačama, koji su pokidali sa zida, a zatim i pocepali strip-table. Prema nekim izvorima, korišćen je i suzavac.

U galeriji su se u tom trenutku zatekli jedan radnik obezbeđenja i dežurna umetnica, ali niko od njih nije povređen. Prethodno, oko 19 časova, zemunskoj policiji prijavljene su pretnje smrću koje su primili organizatori i autori izložbe, prenose Novosti.

Kontroverze su počele povodom ilustracije sa ove izložbe pod imenom „Kenjkavac“. Na njemu je predstavljena okrvavljena beba kojoj je sekira u glavi, ispod koje piše: „Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu“. Za korisnike Tvitera i Fejsbuka, ovaj crtež dimenzija osam puta 15 santimetara, nastao devedesetih godina prošlog veka, bio je „bolestan“, „morbidan“, „užas“, „satanizam“... Pominjala se masonerija, krivične prijave, ustaštvo, a usledile su i ozbiljne pretnje.

Organizatori i autori objasnili su da je reč o specifičnom žanru strpa, za koga su karakteristični „agresivniji i grafički eksplicitniji sadržaji“, kao i da je ovaj, kao i ostali radovi sa ove postavke, „brutalni odgovor na brutalnost vremena u kome su nastajali, devedesete godine 20. veka“. Bili su izričiti u tome da iza ove izložbe ne stoje „ni balije, ni ustaše, ni satanisti“, kao i da na radove nije bilo negativnih reakcija u poslednje 24 godine, od kada je grupa „Momci“, koja više ne radi zajedno, poslednji put izlagala u Staroj kapetaniji .
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala