Treća ruska vakcina protiv korone stiže u decembru

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve
Vakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klinička ispitivanja treće ruske vakcine protiv korone, koju razvija Naučni centar „Čumakov“ Ruske akademije nauka, biće završena do decembra, saopštila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.
„Sada je dobijena dozvola za prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja, koje se sprovode u medicinskim ustanovama u Novosibirsku, Sankt Peterburgu i Kirovu. Pretpostavlja se da će klinička ispitivanja vakcine biti završena do decembra“, rekla je Golikova, dodajući da će u tom slučaju Rusija imati tri vakcine protiv korone.

Klinička ispitivanja inaktivisane vakcine koju je razvio centar „Čumikov“ počela su u Novosibirsku 6. oktobra. Vakcine ove vrste (mrtva vakcina, ceo virion) koriste ili veštački oslabljene viruse koji nisu u stanju da izazovu bolest, ili već ubijene viruse (inaktivisane).

Golikova je saopštila da se svi dobrovoljci osećaju dobro. Druga faza ispitivanja, u okviru koje će biti vakcinisano 285 dobrovoljaca, počeće 19. oktobra.

Vakcina centra „Vektor“

Prva serija vakcine protiv korone koju je razvio centar „Vektor“ imaće 60.000 doza, koje će proizvesti u najskorije vreme.

„'Vektor' će započeti sa postregistracionim ispitivanjima u različitim regionima Rusija u kojima će učestvovati 40.000 dobrovoljaca“, dodala je Golikova.

Ampula sa vakcinom protiv kovida Sputnjik V - Sputnik Srbija
Rusija na proleće planira proizvodnju 15 miliona doza vakcine protiv kovida mesečno

Prema njenim rečima, vakcinu centra „Vektor“ karakteriše odsustvo reaktogenosti i prilično visok stepen bezbednosti.

Golikova je saopštila da „Vektor“ planira da sprovede klinička ispitivanja vakcine na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina.

Za razliku od prve ruske vakcine „Sputnjik V“, koja je vektorska, nova vakcina je napravljena na jednoj od perspektivnih sintetičkih platformi.

„To je peptidna vakcina, sastoji je od veštački sintetizovanih kratkih fragmenata virusnih proteina – peptida, preko kojih se imuni sistem uči i u budućnosti raspoznaje i neutrališe virus“ objasnila je Golikova.

Ranije je saopšteno da su potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova, kao i šefica „Rospotrebnadzora“ Ana Popova vakcinisane vakcinom centra „Vektor“ kao dobrovoljci.

Danas je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je ruski naučni centar „Vektor“ registrovao svoju vakcinu protiv virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala