Skupština Kirgizije ponovno glasa za kandidaturu premijera

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMiting podrške Sadiru Žaparovu ispred zgrade Vlade Kirgizije u Biškeku
Miting podrške Sadiru Žaparovu ispred zgrade Vlade Kirgizije u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koalicija vladajuće većine kirgiskog parlamenta podržala je kandidaturu Sadira Žaparova za premijera.

Sada će kandidatura Žaparova biti stavljena na glasanje čitavog parlamenta.

Kako je novinarima izjavio predsednik parlamenta Kanat Isajev, sednici prisustvuje oko 80 poslanika, plus desetak je dobilo punomoćja. „Ne bi trebalo da se sumnja u legitimnost današnjih odluka“, rekao je on.

U međuvremenu se ispred zgrade vlade u centru Biškeka okupilo stotinak ljudi koji zahtevaju ostavku aktuelnog predsednika Soronbaja Ženbekova i imenovanje Žaparova na mesto premijera. Situacija na trgu je za sada mirna. Na licu mesta nema policije.

Parlament Kirgistana odobrio je 10. oktobra kandidaturu Žaparova na mesto premijera, strukturu i sastav vlade. Međutim, predsednik, koji mora da potpiše ovu odluku, vratio ju je parlamentu, precizirajući da je ona nezakonita zbog nedostatka kvoruma na sednici na kojoj je kandidatura Žaparova prihvaćena. Zakonodavna skupština 14. oktobra planira da preispita sastav kabineta.

Politička kriza u Kirgiziji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala