Sa Rusijom se ne može razgovarati tim tonom: Duma o američkom predlogu „džentlmenskog sporazuma“

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin smatra nekorektnim predlog SAD da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja produži na neko vreme, pod uslovom da Rusija ograniči svoj nuklearni arsenal. Kako kaže, ona je vodeća zemlja u sferi nuklearnog oružja i s njom se ne može razgovarati tim tonom.
„Ti nekorektni predlozi trebalo bi da budu usmereni zemljama koje tek počinju da se bave nuklearnim oružjem. Rusija nije ta zemlja sa kojom se može razgovarati tonom kao sa nekom nedovoljno razvijenom zemljom. Čini mi se da je jasno svima da se radi o uslovu koji ne može da se ispuni i da Rusija neće zamrzavati nijedan svoj nuklearni arsenal niti program“, rekao je Šerin.

Istovremeno, podsetio je da je Rusija „vodeća zemlja u oblasti atomske energije i nuklearnog oružja“.

„To je jedini faktor koji nam omogućava da se osećamo sigurno u vezi sa tako agresivnom i dvoličnom američkom politikom“, zaključio je poslanik.

Podsetimo, specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio je u utorak da su SAD spremne da već sutra produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom u zamenu za privremeno zamrzavanje nuklearnih arsenala dveju zemalja. On je dodao da „veruje da postoji načelni dogovor na najvišem nivou dveju Vlada“.

S tim u vezi, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da su saopštenja američke strane o navodno postignutim nekakvim sporazumima sa Rusijom o smanjenju ofanzivnog naoružanjabesmislice i manipulacija. Ruski diplomata je ranije demantovao navode medija o tome da bi SAD uskoro mogle da zaključe sa Rusijom okviran sporazum o kontroli naoružanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala