Rusija na proleće planira proizvodnju 15 miliona doza vakcine protiv kovida mesečno

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAmpula sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik V"
Ampula sa vakcinom protiv kovida Sputnjik V - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obim proizvodnje vakcina protiv virusa korona u Rusiji može u decembru dostići 1,5 miliona doza, u januaru 3-3,5 miliona, a zatim se višestruko umnožiti – do 15 miliona mesečno u proleće sledeće godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.
„Postavili smo sledeći proizvodni zadatak: 800 hiljada doza u novembru, planiramo da proizvedemo 1,5 miliona doza u decembru, 3-3,5 miliona u januaru, a zatim će se ovaj broj povećati. To jest, moći ćemo da proizvedemo 15 miliona mesečno sledećeg proleća“, rekao je ministar. On je precizirao da se radi o vakcini „Sputnjik  V“ Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“.

Manturov je pri tome primetio da je danas najvažniji zadatak farmaceutskih kompanija, od kojih se veliki broj već uključio u rad na vakcini, da poveća obim proizvodnje sa reaktora od 50 kilograma na nekoliko hiljada.

„Kada dobijemo potvrdu o kvalitetu i stabilnosti vakcine u reaktorima sa velikim kapacitetima, moći ćemo sa sigurnošću da govorimo o količini mesečne proizvodnje. Danas samo možemo da dajemo približne količine“, precizirao je Manturov.

Manturov očekuje da se u budućnosti vakcina može izvoziti.

„Ruski fond za direktne investicije ovde obavlja aktivan zadatak i ulogu u zaključivanju sporazuma sa stranim partnerima, posebno sa Indijom, Latinskom Amerikom... Kazahstanom, Belorusijom. Stoga radimo u dva smera istovremeno. Pre svega, naravno, sprovodiće se vakcinacija našeg stanovništva, a nakon toga ćemo ih, kako se budu pojavile mogućnosti, izvoziti“, zaključio je Manturov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala