Nagli rast uvoza turskog oružja: Da li se Azerbejdžan pripremao za ofanzivu u Karabahu?

Pratite nas
Izvoz turskog naoružanja u Azerbejdžan od početka godine porastao je šest puta – sa 20 miliona dolara na 123 miliona dolara u poređenju sa prošlim pokazateljima, javlja Rojters, pozivajući se na podatke Asocijacije izvoznika Turske.
Prema podacima agencije, prodaja dronova i druge vojne opreme porasla je za 77 miliona dolara mesec dana pre početka borbi u Karabahu. Većina isporuka je obavljena u periodu posle jula, kada su bile održane vojne vežbe Oružanih snaga Turske i Azerbejdžana.

Prodaja dronova, raketnih sistema, municije naglo je porasla sa 278.880 dolara na 36 miliona dolara u avgustu i dostigla 77,1 milion u septembru. Prošlog meseca Azerbejdžan se našao na prvom mestu po uvozu turskog oružja.

Podsetimo, stalni predstavnik Jermenije pri UN Mger Margarjan izjavio je ranije na sednici komiteta Generalne skupštine UN za razoružanje da se Azerbejdžan unapred spremao za ofanzivu na Karabah. On je naveo da je azerbejdžanska strana nedelju dana uoči ofanzive zatvorila vazdušni prostor, pripremila vojnu rezervu, konfiskovala civilne kamione za vojne potrebe.

On je podsetio da je uoči početka vojnih dejstava „Ministarstvo odbrane Azerbejdžana odbilo zahtev posmatrača OEBS-a da izvrše monitoring duž linije razdvajanja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala