Lavrov: Vašington spekuliše bez ikakvog pardona

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZdanie Kongressa SŠA na Kapitoliйskom holme v Vašingtone
Zdanie Kongressa SŠA na Kapitoliйskom holme v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave iz Vašingtona o tome kako je blizu sporazum sa Rusijom o strateškom naoružanju, kao i stavu Moskve po pitanju uključivanja Kine u taj proces nisu poštene, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da Vašington iznosi spekulacije o tome bez ikakvog pardona.

Amerikanci, prema mom mišljenju, krajnje nediplomatskim metodama otvoreno govore da Rusija mora da im pomogne da kazne Kinu, nateraju je  da se razoruža ili da zamrzne svoje naoružanje. To su spelilacije bez ikakvog pardona“, rekao je Lavrov.

Ministar je podsetio da je nedavno američki predstavnik dao izjavu da je Rusija podržala Vašington, da će sporazum biti pre američkih predsedničkih izbora, o tome da se zamrzavaju sve bojeve glave, kao i da Rusija jako želi da se i Kina tome priključi.

„Čujte, to je nepošteno“, rekao je Lavrov.

Specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli ranije je rekao da je Vašington spreman da „koliko sutra“ produži Dogovor o strateškom naoružanju u zamenu za uzajamno zamrzavanje nuklearnih arsenala i smatra da je sa Moskvom postignut „načelni“ sporazum o ovom pitanju.

Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa Rusijom o strateškoj stabilnosti u kontekstu isteka roka za produženje strateškog Dogovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Iz Kremlja su poručili da još ne može da se govori o postizanju nekog čvrstog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnim arsenalima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala