Klinička smrt turističkih agencija — da li je reanimacija moguća /video/

© REUTERS / CHARLES PLATIAUPolicija sa maskama ispred Ajfelovog tornja
Policija sa maskama ispred Ajfelovog tornja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa ove distance, čini se da je tiha uvertira kliničke smrti globalne turističke industrije u 2020. godini započeta tačno pre godinu dana, kada je bankrot proglasila najstarija turistička kompanija na svetu — „Tomas Kuk“. 

Turizam je industrija koja oseti prvi talas krize nakon svakog novog ispaljenog metka, početka pandemije ili veće prirodne nepogode. Turističke agencije, vodiči i hotelijeri suočavaju se sa padom prometa od preko 90 odsto i neizvesnim početkom naredne godine, kada se ne očekuje značajno povećanje broja putovanja.

Za razliku od uvertire koja je najavljena iz agencije koja posluje od davne 1841. godine i koja je preživela dva svetska rata, „rekvijem“ za turističke agencije u Srbiji čini se da su izvele osiguravajuće kuće. Pandemija izazvana virusom korona dovela je do ruba egzistencije čitavu industriju turizma, dok su odlukom osiguravajućih kuća da se ne odobre garancije na putovanja nakon 1. oktobra, licence turističkim agencijama prestale da važe. Time je praktično potpuno onemogućen rad sektora koji u Srbiji zapošljava oko 7.500 ljudi.

Nove vize i procedure za turiste na granicama Šengen zone od 2021. godine?

Pomalo je zaboravljena odluka Evropskog parlamenta iz 2018. godine, koja se odnosi na sve stanovnike trećih zemalja koje nisu članice Šengena, a koja se tiče prolaženja kroz dodatnu proceduru za dobijanje vize. Razlog za ovakvu odluku se opravdava većom kontrolom bezbednosti na granicama EU. Iako je u pitanju procedura koja se završava preko interneta i najavljena je tarifa od sedam evra po osobi, dodatne komplikacije u vreme virusa korona svakako neće pomoći u oporavku turizma.

Ukoliko turističke agencije i obezbede licence za rad, svakako neće imati velike promete sve do početka naredne sezone, kada se bude znalo više informacija oko putovanja. Sem razumljive brige ljudi za zdravlje u jeku pandemije, barikada poput dodatne procedure čini se samo kao još jedna u nizu komplikacija koja podseća na period obaveznog dobijanja viza pre 2010. godine. U vreme pre pojave novog virusa korona najavljena je i otežavajuća okolnost za one koji putovanje organizuju u sopstvenoj režiji, preko posredničkih servisa poput „Bukinga“ i „Erbnba“. Naime, na granicama EU pooštriće se provera turista, što podrazumeva podnošenje tačne adrese i mesta boravka gosta, pozivno pismo domaćina, kao i dokaz o uplati u iznosu od 50 odsto aranžmana, čime se sprovodi efikasnija poreska regulacija iznajmljivanja apartmanskog i drugog neregistrovanog smeštaja.

Srpsko selo ima budućnost u turizmu

Surovo tržište novih aplikacija i internet ponude rezervacija putovanja promenile su čitavu filozofiju kreiranja odmora i izbacile su dobar deo dobiti iz poslovanja turističkih agencija. Prilagođavanje novom „onlajn poretku“ nije jednostavno, naročito kada je u pitanju potpuna promena metoda prodaje i odnosa sa kupcem. Dobar primer i pokazatelj kvalitetnog privlačenja novih turista mogu biti domaći etno, banjski i avantura turizam, koji iz godine u godinu privlače sve više gostiju.

Osim što je simbol velike tragedije, brod Titanik je simbol i početka masovnih turističkih putovanja. Ukoliko se u skorije vreme ne pronađe rešenje za rad turističkih agencija, brodolom čitave industrije mogao bi da podseća na momenat iz kultnog filma kada orkestar svira dok Titanik tone. U slučaju turističkih agencija u Srbiji i o tome da li će na kraju biti sviran završni čin rekvijema ili oda novog rođenja, velikim delom „dirigentsku“ palicu u kreiranju finalne kompozicije će imati formiranje novog resornog ministarstva za turizam.

O temi prevazilaženja krize u turističkom sektoru i novim marketinškim tehnologijama u emisiji „Tehnogram“ govore: Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) i Đorđe Jevtić — osnivač sistema „Serbian Bookers“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala