Jerevan: Baku napao vojnu tehniku na teritoriji Jermenije, zadržavamo pravo da napadamo

Pratite nas
Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je azerbejdžanska vojska napala vojnu tehniku na teritoriji Jermenije.

„Azerbejdžanske oružane snage napale su 14. oktobra na teritoriji Jermenije, na granici sa Karvačarom (Kelbadžar), dežurnu vojnu tehniku, samo na osnovu pretpostavke da je navodno ta tehnika bila spremna za napad na mirna naselja Azerbejdžana“, navodi se u izjavi Ministarstva koju je na Fejsbuku objavila portparolka Šušan Stepanjan.

Napominje se da ova tvrdnja Ministarstva odbrane Azerbejdžana ne može imati nikakvih osnova i, faktički, „vojno-političko rukovodstvo ove zemlje dozvoljava sebi da samo na osnovu pretpostavki napadne vojnu tehniku koja je na redovnom borbenom dežurstvu na teritoriji Republike Jermenije“.

„Potvrđujući da u ovom trenutku sa teritorije Jermenije prema Azerbejdžanu nije ispaljena nijedna raketa, granata ili metak, istovremeno izjavljujemo da od sada Oružane snage Jermenije zadržavaju pravo da napadnu bilo koji vojni objekat ili bilo koje vojno premeštanje u Azerbejdžanu“, ističe se u saopštenju.

Jerevan smatra da „vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za proces promene zone i logike borbenih dejstava“.

Ministarstvo dodaje da u azerbejdžanskom napadu nije bilo žrtava.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala