Flamingosi se vratili u Crnu Goru

Pratite nas
Rezervat prirode Solila u Tivtu je dočekao povratak najeminentnijih gostiju među pticama močvaricama - nakon više od 10 godina na Solila su stigli su flamingosi, koji predstavljaju simbol zalaganja za zaštitu ugroženih i retkih močvarnih staništa.

To je saopšteno iz JP Morsko dobro iz Budve koje upravlja rezervatom prirode na prostoru nekadašnjih srednjevekovnih solana u krajem južnom delu Tivatskog zaliva.

Kako su precizrali, u kasnim popodnevnim satima u utorak, Miloš Mitkić, ornitolog i volonter u rezervatu prirode Solila, fotografisao je tri mlada flamingosa dok su se hranila u plićaku priobalnog dela.

Da je reč o ovogodišnjim mladuncima, ornitolozima govori perje ovih flamingosa koje još uvek nije dobilo prepoznatljivu ružičastu boju, prenose Vijesti.

"Ove ptice su jako osetljive na smetnje i uznemiravanje od strane ljudi, pa se smatra da su upravo zbog saobraćaja, lova i izlova ribe u ranijem periodu, flamingosi prestali da dolaze na područje Solila. Nakon preuzimanja upravljanja od strane JP Morsko dobro, uspostavljen je sistem pešačkih staza, zabranjen motorni saobraćaj, te suzbijen krivolov, čime se spriječilo kretanje ljudi van definisanih koridora, a što je zasigurno doprinelo povratku ovih elegantnih ptica", naveli su iz Morskog dobra.

Flamingosi često traže velika područja morskih plićaka, a očigledno u moru ispred Solila za njih ima dovoljno hrane. U Morskom dobru očekuju da će, usled dobrog upravljanja ovim zaštićenim područjem, flamingosi ponovo biti redovni gosti Solila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala