Erdogan: Turska ne šalje sirijske borce u Nagorno-Karabah

© REUTERS / MURAT CETINMUHURDAR/PPOPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je opovrgao informacije da zvanična Ankara prebacuje borce iz Sirije kako bi učestvovali u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Američki „Volstrit džornal“ objavio je da da se na stotine sirisjkih boraca povezanih s Turskom pridružilo borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu a sa se stotine još pripremaju za to.

„Pričaju da smo mi prebacili borce iz Sirije u Karabah. Takav problem ne postoji. Oni imaju posla na sopstvenoj teritoriji i tamo neće ići“, rekao je Erdogan pred poslanicima turskog parlamenta.

I francuski predsednik Emanuel Makron je ranije izjavio da zvanični Pariz raspolaže informacijama o tome da se borci iz Sirije prebacuju u Karabah kako bi učestvovali u borbama.

Situacija u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Posle sastanka šefova diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, uz posredovanje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, postignut je dogovr o prekidu vatre iz humanitarnih razloga. Prekid vatre je na snazi pet dana ali se ne poštuje u potpunosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala