Vjosa Osmani zatražila od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primeni postignute sporazume

Pratite nas
Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je večeras nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom da će svaki sporazum koji nije prihvatljiv za skupštinu ostati neizvršen, saopšteno je iz Kabineta predsednice kosovskog parlamenta
Avdulah Hoti - Sputnik Srbija
Hoti posle sastanka sa Lajčakom: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Osmanijeva je naglasila potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, prenose kosovski mediji.

„U tom kontekstu, predsednica Osmani je rekala da su ustavni sistem Kosova i jedinstvo zemlje nepovredivi i da ne bi trebalo da budu deo pregovora”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Osmanijeva rekla komesaru EU za dijalog Kosovo-Srbija, da bi odluka Ustavnog suda Kosova trebalo da se primeni za ZSO i da ne treba dozvoliti bosnizaciju Kosova.

„Predsednica Skupštine zatražila je od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primeni do sada postignute sporazume sa Kosovom, kao i da uzme u obzir izjave govora mržnje nekih srpskih državnih zvaničnika”, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da je Osmanijeva „naročito zahtevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica u Srbiji“.

Takođe je zahtevala i konkretne akcije od srpske strane radi rasvetljavanja sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala