Valdajski klub predstavio novi izveštaj: Dolazi vreme bez dominacije najmoćnijih država

© Sputnikmeđunarodni Diskusioni klub Valdaj
međunarodni Diskusioni klub Valdaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obeležavajući početak 17. godišnjeg zasedanja koje se održava za vreme globalne borbe protiv pandemije korona virusa, međunarodni Diskusioni klub Valdaj predstavio je svoj novi izveštaj – „Istorija, koju treba nastaviti: Utopija različitog sveta“.

Prezentaciji izveštaja koja je započela danas u Moskvi prisustvovalo je mnogo važnih ličnosti, uključujući i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Opisujući žanr svog dela kao „utopiju“, autori novog izveštaja sugerišu da je svet na ivici nove faze razvoja, jer razne institucije postepeno zastarevaju i utiru put multilateralnoj saradnji među narodima. Čak ni najmoćnije države više ne mogu ostvariti dominaciju.

Autori se nadovezuju na ideje predstavljene u prethodnom izveštaju objavljenim u maju pod naslovom „Ostati pri zdravoj pameti u raspadajućem svetu“ koji je predstavio ocenu stručnjaka kluba o situaciji u svetu 2020. godine, usred globalne pandemije korona virusa.

Učesnici diskusije će pokušati da odgovore mnoštvo važnih pitanja, poput „u kakvom svetu bi čovečanstvo volelo da živi“ i „kako možemo izbeći pad u dalje divljanje i rat svih protiv svih“?

Ovogodišnja sesija se održava u mešovitom formatu, a učesnicima iz inostranstva moći će da  učestvuju u ovom događaju onlajn.

Diskusioni klub Valdaj je istraživački centar sa sedištem u Moskvi osnovan je 2004. godine čiji je cilj da pruži „kvalifikovanu i objektivnu procenu globalnih političkih i ekonomskih pitanja“.

Klub je 2016. godine ustanovio svoju nagradu koja se dodeljuje od 2017. godine za „značajan doprinos razumevanju i objašnjavanju promena i tendencija u globalnoj politici“.

Kompletnu listu učesnika i zakazane događaje 17. godišnjeg zasedanja  Valdaj kluba možete pronaći ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala