UN: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Međunarodnog suda UN u Hagu
Zgrada Međunarodnog suda UN u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš optužio je Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK. Problemi koje stvaraju istovremena politička kriza i pandemija virusa korona čine bezbednosnu situaciju na Kosovu krhkom. Izveštaj pred Savetom bezbednosti 21. oktobra

Pandemija virusa korona, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno su uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi RTS.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, u šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, da je bezbednosna i politička situacija dodatno uzburkana pandemijom, političkom krizom nastalom posle pada vlade Aljbina Kurtija i najavom optužnica za ratne zločine protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

„Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine da su protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u Hagu podnete optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini“, navodi se u Guterešovom izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je krajem juna predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progone i mučenja. Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Generalni sekretar UN je, takođe, naveo i da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u poslednje vreme, prouzrokovala pandemja praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija.

Novi izveštaj šefa UN naći će se pred ambasadorima Saveta bezbednosti 21. oktobra.

Gutereš je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je „politički motivisano“, a optužbe „lažne“.

U izveštaju se, takođe, navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred novim sudom, te da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Gutereš je naveo i da je Tači podneo predlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

„Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rešenja“, naveo je Gutereš i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da „pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala