Tihanovska postavila ultimatum: Ako Lukašenko ne ode, počinje nacionalni štrajk

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska postavila je ultimatum šefu države Aleksandru Lukašenku, koji do 25. oktobra mora da objavi o svojoj ostavci, u suprotnom će započeti nacionalni štrajk.
„Prošla su dva meseca političke krize, nasilja i bezakonja – i dosta nam je. Dana 25. oktobra objavljujemo narodni ultimatum. Režim ima 13 dana da ispuni tri obavezna zahteva: Lukašenko mora da objavi o svojoj ostavci, nasilje na ulicama mora u potpunosti da prestane i moraju se osloboditi svi politički zatvorenici“, navodi se u izjavi Tihanovske objavljenoj na njenom kanalu na Telegramu.

Tihanovska u protivnom obećava masovne proteste, nacionalni štrajk u fabrikama, blokade puteva i krah prodaje u državnim prodavnicama.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala