Šef nemačke diplomatije: Želimo dobre ili bar razumne odnose s Moskvom

© AP Photo / Vesa MoilanenMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas na sastanku u Helsinkiju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas na sastanku u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin je zainteresovan za dobre ili „bar razumne“ odnose s Moskvom bez obzira na incident s ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejom Navaljnim, kaže šef nemačke diplomatije Hajko Mas u intervjuu za RIA Novosti.

Upitan kako vidi procene političara i eksperata da bi taj slučaj mogao da dovede do zamrzavanja bilateralnih odnosa između dve zemlje, nemački ministar kaže:

„Ma kako bilo, ono što se dogodilo s Navaljnim ne menja geografiju i, prema tome, ne menja našu principijelnu zainteresovanost za dobre ili bar razumne uzajamne odnose s Rusijom. Mi smo zemlja koja živi od trgovine i naučne razmene. Samo bar iz tog jednog razloga želimo da održavamo dobre uzajamne odnose sa svim našim susedima, zasnovane na jasnim pravilima i uzajamnom poštovanju“, rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih godina Nemačka je uložila dosta napora kako bi održala odnose s Rusijom.

„Teško je navesti ime kolege s kojim bih se susretao više nego sa Sergejom Lavrovom.  Društva u našim zemljama imaju bliske odnose, postoji aktivna razmena na nivou civilnog društva, među studentima, naučnicima, umetnicima, u oblasti ekonomije“, dodao je ministar.

Međudržavne odnose, međutim, narušavaju incidenti kao što je hakerski napad na Bundestag 2015. godine i ubistvo državljanina Gruzije Zelimhana Hangošvilija u Berlinu, zaključio je Mas.

U oba ova slučaja zvanični Berlin smatra da Moskva stoji iza njih dok Rusija te tvrdnje odbacuje.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

S tim u vezi, Francuska i Nemačka su u sredu saopštile da će predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta sa ruskim blogerom. Moskva je nakon toga poručila da stvari u odnosima sa Berlinom i Parizom više ne mogu da ostanu po starom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala