Razvoj vakcina u različitim centrima omogućava da se proizvedu u velikim količinama

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina „Sputnjik V“
Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razvoj vakcina protiv virusa korona u različitim ruskim naučnim institutima omogućava proizvodnju preparata u značajnim količinama, s obzirom da različite vakcine imaju različite baze za proizvodnju, izjavila je direktorka ruske službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

Ona je podsetila da Rusija ima nekoliko vakcina. Jedna od njih je registrovana, druga je trenutno u fazi registracije, a treća vakcina prolazi kroz klinička ispitivanja.

„Sve vakcine su razvili različiti naučni kolektivi, sve imaju različite baze platforme i, prema tome, različite baze za proizvodnju. To će omogućiti da se vakcina, nakon njene registracije, proizvede u značajnim količinama, bez međusobnog ometanja na mestu proizvodnje“, rekla je ona na konferenciji „Pandemija 2020“.

Na 100 hiljada stanovnika u Rusiji oboli osmoro, a u Izraelu ─ 54

Govoreći o dinamici zaraze koronom, ona je istakla da je Rusiji tokom protekle nedelje u proseku dnevno od virusa korona obolelo osam osoba na 100 hiljada stanovnika, u Izraelu ─ 54, a u Velikoj Britaniji ─ 22.

„Danas, čak i u porastu broja obolelih u Rusiji, prosečni dnevni pokazatelj za sedam dana, odnosno dnevno u proseku za nedelju dana, iznosi oko osam slučajeva na 100 hiljada stanovnika. U različitim danima taj pokazatelj može biti 7,5, malo više ili malo manje, oko osam“, rekla je Popova na konferenciji.

Broj novoobolelih u Izraelu, prema nječima Popove, na dnevnom nivou iznosi 54 slučaja na 100 hiljada stanovnika, u Belgiji – 28, u Holandiji – 27, u Britaniji – 22 , a u Španiji – 21.

Testiranje u Rusiji

Direktorka Rospotrebnadzora osvrnula se i na nivo pokrivenosti populacije PCR-testiranjem na kovid 19, rekavši da se on nije smanjio čak ni leti.

Prema njenim rečima, subjekti Ruske Federacije ne mogu da urade dnevno manje od 155 PCR-testova na 100 hiljada ljudi u svakom naselju, što je veoma visok nivo. Dodala je da se broj testova vikendom praktično ne smanjuje.

Sprečiti korona-disidenstvo

Kada je reč o dezinformacijama u vezi sa novim virusom, Popova je naglasila da sve što je u svetu poznato o koroni, ruski specijalisti saznaju veoma brzo, iako, kako je rekla, moraju da se izbore sa mnoštvom dezinformacija.

Ona je istakla da se „disidenstvo“ u pogledu vakcine protiv kovida 19 ne sme dozvoliti.

„Ta informaciona kampanja je za nas krajnje važna. Pre svega, važno je preneti znanja i obavezu brige o sebi na ljude. Zatim, ne dopustiti kovid-disidenstvo. I za kraj, ne dozvoliti disidenstvo u pogledu vakcine, jer je vakcina ono što će nam sigurno uliti mnogo više poverenja u epidemiološku situaciju, u njena predviđanja i u blokiranje njenog daljeg razvoja“, rekla je Popova.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala