Nemački ministar: Rusija ne prihvata činjenice u vezi s Navaljnim

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaNa protestu u Berlinu skandirali: Putin! /video/
Na protestu u Berlinu skandirali: Putin! /video/ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Incident s ruskim blogerom Aleksejom Navaljnim mogu i treba da istražuju samo ruski organi, sve što je neophodno za to nalazi se u Rusiji, kaže nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas. Kako je istakao, zvanična Moskva jednostavno ne prihvata činjenice u vezi s tim incidentom.
„Ako se takav incident, kao što je napad na Alekseja Navaljnog, dešava u Sibiru, i ako je on bio usmeren protiv državljanina Rusije, onda mogu i treba da ga istražuju samo ruski organi. Svi tragovi, svedoci, dokazi, neophodni za istragu, kao i prve analize krvi, nalaze se u Rusiji. Navaljni je prebačen u Nemačku tek dva dana nakon posle napada“, naveo je Mas u intervjuu za RIA Novosti.

Rusija je, međutim, kako kaže, malo toga učinila kako bi razjasnila incident i to pojačava utisak da Moskvu ne interesuje istraga.

„S naše tačke gledišta ovde se radi o analizi činjenica. U svakom slučaju, ne vidimo da je ruska vlada javno analizirala okolnosti u vezi sa ovim slučajem. A okolnosti su takve da je na teritoriji Rusije primenjeno bojevo nervno-paralitičko sredstvo iz grupe ‘Novičok’ što predstavlja ozbiljno kršenje Konvencije o zabrani hemijskog naoružanja“, rekao je nemački ministar.
On dodaje je da mnogi u međunarodnoj zajednici zahtevaju rasvetljavanje okolnosti.

„Rusija je do sada malo toga preduzela kako bi rasvetlila incident. I ako se pri tome stalno iznose neke nove, delom apsurdne teorije koje idu do tvrdnji da se Navaljni sam otrovao, ako se dovodi u pitanje reputacija OZHO (Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja) kao nezavisne organizacije, onda se time samo pojačava utisak o odsustvu zainteresovanosti da se pojasne okolnosti onoga što se desilo“, rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, zvanična Moskva jednostavno ne prihvata činjenice u vezi s tim incidentom.

Kako je rekao, pet laboratorija je potvrdilo, nezavisno jedna od druge, da je protiv Navaljnog upotrebljeno hemijsko oružje i to potkrepljuje zahtev Berlina da Moskva razjasni stvari.

„To se do sada nije desilo, činjenice se jednostavno ne prihvataju“, ocenio je ministar.

Ponovio je da incident s Navaljnim nije pitanje bilateralnih odnosa Nemačke i Rusije već da se tiče čitave međunarodne zajednice.

Prema rečima Masa, pretpostavka za ponovno uspostavljanje poverenja u odnosima s Moskvom jeste poštovanje i primena osnovnih međunarodnih pravila od strane Rusije.

„Mi otvoreno govorimo o privrženosti našim vrednostima: vladavini prava, demokratije, ljudskih prava i svetkom poretku u kojem postoje pravila, a ne pravo jačeg. Uvereni smo da se time stvaraju najbolje pretpostavke za mirnu koegzistenciju. Rusija mora da odluči kakve odnose želi da ima sa nama i sa zapadnim susedima u Evropi i kakav društveni model želi za sebe“, rekao je Mas.

Očigledno je, dodao je on, da Rusija svojim delanjem sama može da odredi te odnose.

„Poštovanje i primena osnovnih međunarodnih pravila, bilo da je reč o Ukrajini, ili Konvenciji o zabrani hemijskog oružja, pretpostavke su za ponovno uspostavljanje poverenja“, rekao je šef nemačke diplomatije na pitanje da li je moguće da se odnosi dve zemlje vrate na nivo s kraja 90-tih godina i početkom 2000-tih.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

S tim u vezi, Francuska i Nemačka su u sredu saopštile da će predložiti evropskim zemljama da uvedu sankcije protiv Rusije zbog incidenta sa ruskim blogerom. Moskva je nakon toga poručila da stvari u odnosima sa Berlinom i Parizom više ne mogu da ostanu po starom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala