Najstariji fudbaler u Srbiji: Pre 42 godine ga merkao veliki klub /video/

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICDragiša Kosnić, najstariji fudbaler u Srbiji
Dragiša Kosnić, najstariji fudbaler u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dragiša Kosnić verovatno je najstariji fudbaler u Srbiji. Ima 66 godina, aktivno igra u svom Proleteru iz Međe, a od najmlađeg saigrača stariji je pola veka. Dok je bio u zenitu igračke karijere kao prvotimac zrenjaninskog Proletera, tražio ga je Hajduk iz Splita.

Iako ima gotovo 67 godina, Dragiša ne namerava da okači kopačke o klin. Aktivno igra svake nedelje i prolazi medicinske preglede za sportiste.

Dragiša kaže da ne zna nijednog aktivnog igrača u njegovim godinama, a saigrači po godinama mogu da mu budu unuci.

Kosnić nastupa za Proleter iz Međe, klub iz njegovog rodnog mesta koji se takmiči u šestoj ligi, prenosi AFP.

Prvi meč odigrao je davne 1968. godine upravo u Međi.

Igra na poziciji zadnjeg veznog i kaže da ne može uvek da isprati svoje saigrače i protivnike, jer je najmlađi prvotimac Proletera čak 50 godina mlađi od njega.

„Više se baziram na čitanju igre, pa znam kad treba da trčim, kad da sprintam, a kad da zastanem. Dan, dva posle utakmice, mišići mi budu upaljeni, ali se opuštam u toploj kupki, pa mogu da ponovo igram već posle dva dana“, priča Kosnić.

Sada nije brz kao nekada, ali da su njegovi potezi često ključ pobeda.

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICNije brz kao nekad, ali dobro čita igru: Kosnić u akciji protiv fudbalera koji mu mogu biti i unuci
Najstariji fudbaler u Srbiji: Pre 42 godine ga merkao veliki klub /video/ - Sputnik Srbija
Nije brz kao nekad, ali dobro čita igru: Kosnić u akciji protiv fudbalera koji mu mogu biti i unuci

Ne samo da igra na terenu na kom je započeo fudbalsku karijeru u svojoj Međi, već živi i u kući u kojoj je rođen. Živi od penzije koja iznosi 130 evra, a gaji koze i ovce.

Vrhunac fudbalske karijere bio mu je krajem sedamdesetih godina kada je nastupa za tadašnjeg drugoligaša Proleter iz Zrenjanina.

Zrenjaninci su 1978. godine uspeli da u kupu eliminišu tadašnjeg člana „velike četvorke“, splitski Hajduk, a u toj utakmici, Kosnić je bio jedan od najboljih na terenu. Usledila je ponuda splitskih „bilih“ da pređe u njihove redove, ali nije imao sreće. Četiri dana kasnije, na ligaškom meču, polomio je nogu i prelazak u Hajduk je propao.

Lekari su posle preloma noge, u 25. godini, savetovali Kosniću da ne nastavlja karijeru. Međutim, on je već posle godinu dana istrčao na zeleni teren i od tada njegova karijera nije prekidana.

On otkriva i tajnu ishrane ove sportske dugovečnosti.

„Jedem šta imam. Najviše mlečne proizvode i mleko, bar litar dnevno. Jedem jaja, meso kad ga ima...“, otkriva Kosnić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala