Jedan susret otkrio cilj Bošnjaka: Hegemoniju nad Srbima i Hrvatima

Pratite nas
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderima srpske i hrvatske vladajuće stranke u BiH, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, naišao je oštre kritike u Sarajevu, jer Bošnjaci nisu pozvani u Beograd. Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je potez Vučića sasvim legitiman i da Bosnu ne predstavljaju samo Bošnjaci.
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom HDZ BiH i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.  - Sputnik Srbija
Vučić sa Čovićem i Dodikom o evrointegracijama Srbije i BiH

Taj sastanak, kako je saopštila služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, održan je u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i BiH u Evropskoj uniji.

Anđelković za Sputnjik kaže da sastanci ne moraju da se održavaju sa sva tri predstavnika konstitutivnog naroda u BiH i da svaki predstavnik može na međunarodnom planu da štiti interese svog naroda.

Hegemonistički ciljevi Bošnjaka protiv Srba i Hrvata

On podseća da je Bosna i Hercegovina prema Dejtonu zajednica tri konstitutivna naroda i dva konstitutivna entiteta. Ta vrsta konstitutivnosti, koja podrazumeva konfederalni format BiH, omogućava svakom narodu da se, kako procenjuje da mu odgovara, međunarodno pozicionira i održava međunarodne odnose.

Stoga, kako navodi, Predsedništvo BiH može da zastupa Bosnu u celini, ali i svaki član Predsedništva može da štiti na međunarodnom planu interese svog naroda.

© Foto : RTRSAnđelković kaže da sastanci ne moraju da se održavaju sa sva tri predstavnika konstitutivnog naroda u BiH, i da svaki predstavnik može na međunarodnom planu da štiti interese svog naroda.
Jedan susret otkrio cilj Bošnjaka: Hegemoniju nad Srbima i Hrvatima - Sputnik Srbija
Anđelković kaže da sastanci ne moraju da se održavaju sa sva tri predstavnika konstitutivnog naroda u BiH, i da svaki predstavnik može na međunarodnom planu da štiti interese svog naroda.

„To što se Vučić sastao sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda je potpuno legitimno, kao što bi bilo legitimno da se sastane samo sa predstavnicima srpskog naroda ili nekog drugog. Model funkcionisanja BiH to ne isključuje“, rekao je Anđelković.

Bošnjaci gaze Dejton, a sad se žale

Pogotovo je tako nešto legitimno, kako ističe, kada „bošnjačka elita sve vreme pokušava da negira Dejton i da BiH pretvori u unitarnu državu i radi toga vodi neprijateljsku politiku prema Srbima u Bosni i prema Hrvatima, ali i prema Srbiji i Hrvatskoj“.

Prema rečima našeg sagovornika, s obzirom na taj negativan stav, teško je i očekivati da sad Srbija poziva Bakira Izetbegovića, koji sve vreme sa svojim partijskim kolegama i Željkom Komšićem, za koga Anđelković kaže da je lažni predstavnik Hrvata, napada i Srbiju i Hrvatsku i Srbe i Hrvate.

„Nema u ovome nikakve kontroverze, ovo je najnormalniji potez koji je u skladu sa duhom BiH, a problem je ono što rade Bošnjaci. Bošnjaci doživljavaju Bosnu kao da je samo njihova i kao da nije i srpska i hrvatska i podrazumevaju da samo oni imaju pravo da je predstavljaju“, rekao je Anđelković.

Dodao je da se Bošnjaci ljute što Bosnu i drugi predstavljaju, što naprosto govori o njima: „To što Bošnjaci insistiraju da se sve rade kolektivno, govori o njihovoj hegemonističkoj nameri i centralističkim planovima, oni ne shvataju da Bosna nije unitarna ni centralistička, već konfederalna zajednica tri naroda i dva entiteta“, rekao je Anđelković.

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je sastanak sa Dodikom i Čovićem bez predstavnika Bošnjaka oštro kritikovao, navodeći da je reč o neprihvatljivoj praksi ignorisanja Bošnjaka.

„Mora da se zna da bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dve noge“, ocenio je Izetbegović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala