Japan o antiruskim sankcijama: OZHO nije utvrdila ko je mogao da otruje Navaljnog

© REUTERS / Evgenia NovozheninaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato istakao je, odgovarajući na pitanje novinara o sankcijama protiv Rusije u vezi sa „slučajem Navaljni“, da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) pronašla u organizmu opozicionara otrovne supstance, ali da nije ustanovila ko je mogao da ih upotrebi.
„OZHO je na zahtev Nemačke sprovela istragu analize gospodina Navaljnog i pronašla otrovne supstance. Ali pri tome Organizacija nije utvrdila ko je koristio te supstance“, rekao je Kato.

Kako je rekao, korišćenje hemijskog oružja je samo po sebi nehuman čin.

„Kakve god da su okolnosti, njegova upotreba je nedopustiva. Japanska vlada se nada da će istina biti razjašnjena u bliskoj budućnosti i usko će sarađivati sa stranama uključenim u incident“, rekao je.

Podsetimo, u ponedeljak je visoki predstavnik saveta za spoljne poslove i politiku bezbednosti Unije Žozep Borelj saopštio da su šefovi diplomatija država EU doneli političku odluku po pitanju antiruskih sankcija zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim.

Prema njegovim rečima, postignut je politički dogovor oko uvođenja ograničavajućih mera, a tehnički organi Saveta će se sada time baviti. On je dodao da je odluka donesena jednoglasno.

Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala