Direktor Centra „Gamaleja“: Do decembra milion doza vakcine „Sputnjik V“

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija protiv kovida 19
Vakcinacija protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izrazio je nadu da će do kraja novembra-početkom decembra milioni doza vakcine „Sputnjik V“ biti isporučeni u civilni promet.

„Tako da možemo da se nadamo da će se do kraja novembra-početka decembra već milion doza vakcine svakog meseca isporučivati u civilni promet“, rekao je Gincburg na konferenciji „Pandemija 2020: Izazovi, rešenja i posledice“.

Prema njegovim rečima, može se pretpostaviti da će narednih 10-12 meseci moći da se vakciniše dovoljan broj građana Rusije kako bi se stvorio zaštićeni sloj stanovništva.

Rast broja obolelih vezan za epidemiološki proces

Gincburg je objasnio i da je povećanje broja obolelih od kovida 19 povezan sa porastom epidemiološkog procesa, kao i da ranija oboljenja takođe doprinose širenju virusa.

„Ovo je uspon i pad epidemiološkog procesa koji je započeo pre skoro devet meseci. On se nastavlja u zavisnosti od toga koje spoljne okolnosti prate ovaj epidemiološki proces. Sada je jesen – manje je interferona, osetljivost je veća“, rekao je Gincburg.

Nije isključio mogućnost da takođe utiču i prethodno preležane bolesti, kako kovid 19, tako i prateće.

„Utiče mnogo faktora. Da ne spominjemo činjenicu da je i period odmora u avgustu imao efekta. Svi su išli u odmarališta, a zatim se razilazili po celoj zemlji“.

On je istakao da bi se iz tog razloga mogla snažno podstaći brzina epidemiološkog procesa.

Besmisleno unapred praviti lekove protiv novih infekcija

Pokušati da se unapred stvore lekovi protiv novih infekcija je beznadežan posao, ali se za njih mora pripremiti, dodao je Gincburg.

„Pokušaj da se unapred stvore konkretni dijagnostički, profilaktički i terapijski lekovi za neke još nepoznate, ali konkretne patogene potpuno je beznadežan posao, nemoguće je pogoditi. Ipak, svakako je potrebno pripremiti se za ove susrete sa patogenim mikroorganizmima“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, „jedini racionalan i naučno utemeljen pristup“ u tom slučaju je da „zemlja treba da ima određene tehnologije koje bi trebalo da u kratkom roku omoguće stvaranje potrebnih lekova“. Tu su na prvom mestu vakcine, rekao je on.

Takođe je važno da ove tehnologije omogućavaju stvaranje preparata vakcina koji indukuju sve oblike imunološkog odgovora, dodao je Gincburg.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala