Crna rupa pokidala zvezdu: Snimljen nesvakidašnji kosmički događaj /video/

Pratite nas
Crna rupa koja je pokidala zvezdu jedan je od najneobičnijih kosmičkih događaja koji su astronomi zabeležili.

Radi se o snimku supermasivne crne rupe u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina.

Astronomi su bili alarmirani intenzivnim bljeskom svetlosti, koji je bio vidljiv na udaljenosti od više stotina miliona svetlosnih godina, neposredno pre nego što su delovi zvezde nestali u crnoj rupi pošto ju je jaka gravitacija uništila u procesu poznatom i kao „špagetifikacija“.

Ovaj događaj, pod nazivom AT2019qiz, primetio je astronom Met Nikol sa Univerziteta u Birmingemu zajedno sa svojim timom, i proučavao ga mesecima.

Gotovo je nemoguće predvideti ovakve događaje i moguće ih je snimiti i primetiti samo stalnim osmatranjem neba, uz izvesnu dozu sreće, piše RT.

Kada su masivne erupcije tokom ovog događaja primećene, astronomi su reagovali veoma brzo, usmeravajući teleskope u njegovom pravcu, ka sazvežđu Eridan.

„Odmah smo usmerili više teleskopa, i onih na Zemlji i onih u svemiru, u tom smeru kako bismo videli šta je izvor tako jake svetlosti“, kazao je astronom Tomas Vevers sa Univerziteta Kembridž.

Tako je ovaj događaj snimljen u različitim svetlosnim dužinama, od ultraljubičastog spektra, preko radio, optičkog i teleskopa sa iks-zracima.

Svetlost koja je emitovana tokom uništenja zvezde bila je toliko jaka da je nadjačala svetlost same galaksije iz koje dolazi.

Naučnici su utvrdili kako se radi o zvezdi koja je u jednom trenutku bila veličine našeg Sunca, a onda je počela da gubi masu koju je gutala crna rupa, oko milion puta veća od zvezde.

Ovo je, inače, prvi put da astronomi vide i prouče ovakav događaj, koji je do sada bio samo teoretski objašnjen. Naučnici su utvrdili i da su tokom uništenja zvezde, u kosmos izbacivani oblaci prašine brzinom od 10.000 kilometara na sat.

To objašnjava ranije optičke i radio emisije koje su astronomi beležili proučavajući crne rupe, ali su ostale neistražene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala