Bugarski ekspert: Sofija u slučaju Severne Makedonije ide na ruku Moskvi i Beogradu

CC0 / Pixabay / Makedonska zastava
Makedonska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je odskočna daska za ruske specijalne službe na Balkanu, kroz koje Moskva promoviše svoje interese, izjavio je bivši zamenik ministra spoljnih poslova Bugarske Milen Keremedčijev. On smatra da je Rusija umešana i u povećanje antibugarskog raspoloženja u Srbiji i Severnoj Makedoniji.
„Ruske specijalne službe su umešale prst i u to što se dešava između Bugarske i Severne Makedonije“, izjavio je Keremedčijev u emisiji „Bulgarija on air“.

Mišljenje o umešanost Moskve u napete odnose između Sofije i Skoplja je podržao i bugarski analitičar u oblasti međunarodnih odnosa, bivši dopisnik Bugarskog nacionalnog radija u Srbiji Nikolaj Kristev. Prema rečima eksperta, Bugarska ne bi trebalo da sprečava početak pregovora o pristupanju te zemlje Evropskoj uniji.

Podsetio je da svako odlaganje otuđuje Skoplje od pregovora. Prošle godine je kategoričan stav Francuske na kraju doveo do novih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji.
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Bugarski novinar: Ako Borisov promeni retoriku prema Skoplju, vlada će pasti

„Loša vest je da mi pomažemo u ovoj igri u kojoj se poklapaju interesi Rusije i Srbije u odnosu na Severnu Makedoniju. Severna Makedonija će morati da pregovara o 35 poglavlja, šta je poenta u blokiranju početka pregovaračkog procesa“, rekao je Kristev.

Ranije su premijer Bojko Borisov i ministarka spoljnih poslova Jekaterina Zaharijeva izjavili da podržavaju Skoplje na putu ka Evropskoj uniji, ali je Borisov izrazio zabrinutost zbog navodnih poziva Evropskog parlamenta da prizna makedonsku manjinu u Bugarskoj. Ujedno je i najavio da bi svi sporovi između Sofije i Skoplja trebalo da budu razjašnjeni do 10. novembra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala