Bez ZSO moguće da Srbi napuste prištinske institucije

© Tanjug / FILIP KRAINCANICKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Petković je napomenuo da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala